Бившият шеф на нидерландското разузнаване Дик Схоф положи във вторник клетва като министър-председател на Нидерландия, начело на дясно коалиционно правителство, натоварено със задачата да прилага най-строгата досега имиграционна политика на страната.

Повече от седем месеца след убедителната изборна победа на крайнодесния лидер Герт Вилдерс, която изненада страната и цяла Европа, Схоф стана приемник на Марк Рюте, който беше на власт от 2010 г. Рюте беше назначен за генерален секретар на НАТО, предава БТА.

Схоф представи министрите си на нидерландския крал Вилем-Александър под позлатения таван на кралския дворец в Хага. Всеки от тях направи по една крачка, за да се закълне във вярност на суверена и на конституцията.

"Очаквам с голямо нетърпение да се захвана за работа като премиер", написа Схоф в социалната мрежа X,

"За една сигурна и справедлива Нидерландия, със социална сигурност за всички. Контролирана миграция, диалог, ясен избор. Можете да разчитате на мен", добави той.

Марк Рюте

Вилдерс беше принуден да се откаже от амбицията си да стане министър-председател, след като някои партии заплашиха да се разграничат от него заради известната му антиислямска и евроскептична позиция.

Вместо това четирите коалиционни партии се споразумяха, че техните лидери няма да бъдат част от правителството, и беше намерен компромис в лицето на 67-годишния Схоф, който е безпартиен.

Той "ще трябва да се постарае да държи под контрол идеологическите и личните конфликти", коментира пред АФП Сара де Ланге, преподавателка по политически плурализъм в Амстердамския университет.

Според публикувано във вторник проучване на "Ипсос", общественото доверие в правителството се е повишило до 42 процента, в сравнение с доста ниското ниво от 29 процента през септември 2022 г.

Схоф заяви, че е решен да изпълни плановете на коалицията, които целят да въведат най-строгата досега политика за приемане на бежанци и пакет от мерки за ограничаване на миграцията.

Марк Рюте

В коалиционното споразумение от 26 страници, озаглавено "Надежда, смелост и гордост", се призовава също така да се разгледа идеята за преместване на нидерландското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Схоф заяви, че иска да бъде "министър-председател за всички холандски граждани".

"Аз съм безпартиен. Не виждам как ще бъда държан на каишка от Вилдерс", посочи той.