Ватикана определи нови правила, които трябва да напътстват свещениците при проверяването на случаи на духове, светци, чудеса и обладавания от демони, пише Би Би Си. Новите текстове трябва да разрешат въпроси като кога една плачеща статуя е фалшива новина и как да се потвърди, че появата на духове е истинска.

Докладването на такива феномени през последните години е нараснало, главно заради социалните мрежи и изобилието на фалшиви новини и дезинформация.

Твърденията трябва да затегнат критериите за разглеждане, анализ и потвърждаване или отричане на подобни случаи. За последно тези правила са били актуализирани през 1978 г.

През вековете след появата на християнската религия и по-късно църквата, редица хора са свидетелствали, че даден светец им се е явил на сън или под формата на дух. Тези случаи, които са признати официално от Ватикана, водят до огромни поклонения на вярващи. Милиони хора всяка година се стичат към Лурд във Франция или Фатима в Португалия, където се твърди, че Богородица се е явила на деца и е обещала чудо. И на двете места се твърди, че са виждани необичайни явления, като това слънцето да се движи на зиг заг по небето.

Появата на Богородица е официално признато от църквата през 1930 г.

Други подобни случки обаче е установено, че са фалшиви. През 2016 г. италианка започва да твърди, че редовно ѝ се явяват Богородица и Исус заради статуя, която си донесла от Босна. В градчето се събирали редовно стотици поклонници, които се молели на статуята. Отнело 8 години на местния свещеник да опровергае историята.

Заради подобни истории Ватикана – институция, пропита с мистицизъм, която все още общува с димни сигнали – се надява, че новите правила ще регулират появата на такива сигнали.