Бедствено положение за цялата област обяви снощи община Нова Загора, след като силна буря, придружена с градушка удари района. Стихията е покосила града и 10 села в района. Властите призовават хората да не излизат, освен ако нямат спешна работа.

Градушката е била с големината на яйце, а някои късове дори по-големи. Фасадите на сградите са разбит, опасните са обезопасени с ленти. Селскостопанската продукция на стотици хора е унищожена. Има стотици сигнали за скъсани проводници, паднали дървета и счупени стъкла на сгради.

Снимка: bTV

„В града са оправени всички аварии, свързани със скъсани проводници. Аварийните групи са работили до 2:30 ч. Отстранили сме счупени дървета и клони от уличната мрежа. За съжаление имаме сериозни поражения по сградите на детски градини и училища и ще пусна заповед за неучебен ден на територията на града“, каза кметът на община Нова Загора Галя Захариева.

Наложило се е от Сливен да бъде изпратена допълнителна техника. На терен работят допълнителни екипи на общината, ВиК, пожарната и доброволци. Днес експертна комисия ще започне да установява щетите. 

Снимка: bTV

„Призовавам гражданите да бъдат много внимателни, да излезе само този, на който му се налага. Има счупени стъкла по улиците, по тротоарите, огромно количество листна маса, свалена от дърветата. В двора на поликлиниката има проблем със запушена шахта, който ще се отстрани“, допълни Галя Захариева.

Градушката потроши стъкло на полицейски автомобил, сградата на районното управление също е пострадала – има счупени стъкла и паднала мазилка.

Снимка: bTV

При бедствието няма пострадали. От МВР съобщиха, че възрастен мъж на 75 години е бил спасен от наводнен участък под мост след бурята в Нова Загора. Той е бил там закъсал с автомобила си.

Стихията причини паднали дървета, непроходими улици и много материални щети - запушени шахти, изпочупени стъкла на прозорци и автомобили. Покривите на голяма част от сградите са компрометирани, паднала е мазилка, дограмите са изкривени. Движението в града е затруднено, защото улиците са непроходими.

Снимка: bTV

Заради природното бедствие снощи кметът на града свика кризисен щаб. Аварийните екипи реагират веднага, според тежестта на сигнала. Гражданите се призовават да излязат и да почистят, където могат.

Снимка: bTV

„Молбата ми е листата, които метат и изхвърлят хората от дворовете си да бъдат прибрани в чували, защото започва да вали. Ако дойде по-силна вода, отново ще запуши шахтите. Започваме извозването им, надяваме се в рамките на три дни да се справим“, каза кметът на Нова Загора Галя Захариева.

Снимка: bTV

В Нова Загора продължава да вали, на моменти дъждът е пороен. По улиците все още има наноси, паднали листа и клони и вода. Хората се опитват да запазят автомобилите си с одеяла и различни покрития.

От центъра за борба с градушките казаха за bTV, че става дума за изключително мощна буря. Градушката е от т.нар. тип суперклетка. Градоносният облак е с височина 15 километра, което обяснява големите щети и силата на бедствието.