Руската прокуратура поиска министерството на правосъдието да определи Алла Пугачова, кралицата на съветската поп музика, за „чуждестранен агент“.

Това съобщи Ройтерс, като се позова на държавната агенция РИА.

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу поп иконата, която се обяви против войната срещу Украйна.

Снимка: Reuters

Тази сутрин говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не разполага с официална информация по въпроса, съобщи БТА.

74-годишната Пугачова е една от най-популярните личности в Русия. Тя е известна на поколения в съветските и постсъветските години с хитове като песента от 1982 г. "Милион аленых роз" и филма от 1978 г. "Жената, която пее".

Снимка: Reuters

В миналото Пугачова е била почитана както от президента Владимир Путин, така и от неговия предшественик Борис Елцин. Когато Михаил Горбачов почина през 2022 г., тя похвали последния съветски лидер за това, че е позволил свободата и е отхвърлил насилието.

Дни преди руският президент Владимир Путин да обяви референдуми в окупираните региони на Украйна и задължителна военна служба на мъжете, руската певица Алла Пугачова публикува съобщение, осъждащо войната в Instagram, където има 3,5 милиона последователи.

Като „царицата на руския поп“ Пугачова понякога се е чувствала достатъчно смела, за да изрази опозицията си срещу лидера, когото някои наричат „цар Владимир“. През 2012 г. тя стана говорител на олигарха Михаил Прохоров в неуспешната му президентска кампания срещу Путин, а в едно телевизионно интервю оприличи Путин на „боса на подземния свят на престъпна държава“.

Въпреки изказванията ѝ и поддържането на твърда дистанция от пропагандата, нейната трайна популярност е принудила Кремъл многократно да я почита публично. Въпреки това, когато войната избухна в Украйна, Пугачова запази мълчание.

Снимка: EPA

Съпругът на Пугачова, комикът Максим Галкин, обаче беше една от първите руски знаменитости, които открито се противопоставиха на руската инвазия и двойката напусна Русия с малките си деца скоро след началото на войната.

Докато войната продължаваше, Галкин продължи да осмива войната и да подчертава корумпираността на режима на Путин в социалните медии. В крайна сметка Кремъл го определи като „чуждестранен агент“.

В края на август Пугачова неочаквано се завърна в Москва с децата си, но без съпруга си. Попитана за плановете ѝ, тя отговори закачливо: „Ще подредя нещата. В моята глава и във вашите глави.”

Снимка: Reuters

На 18 септември 2022 г. тя публикува публикация в Instagram. Обръщайки се към Министерството на правосъдието на Руската федерация, Пугачова поиска да я определи като „чуждестранен агент“ в знак на солидарност със съпруга си.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ALLA PUGACHEVA (@alla_orfey)

 

Тя добави, че съпругът ѝ е „честен и достоен човек, истински и неподкупен руски патриот, който желае на родината си цветущ и мирен живот, свобода на словото и край на смъртта на нашите момчета за илюзорни цели“.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ALLA PUGACHEVA (@alla_orfey)

Реакциите варираха от похвали за нейната патриотична смелост до обвинения в предателство. Няколко руски информационни агенции обявиха, че изявлението на Пугачова дискредитира руската армия и че тя трябва да бъде допълнително разследвана.