В интервю за американската телевизия PBS Володимир Зеленски заяви, че руските военни са успели да унищожат топлоелектрическата централа „Трипиля“ близо до Киев, защото украинските въоръжени сили не са имали ракети за противовъздушна отбрана. Според украинския президент това е пример, който показва защо Конгресът на САЩ трябва възможно най-скоро да одобри поредния пакет от помощи за Киев, пише Би Би Си.

Зеленски отговаряше на въпроси на журналист от PBS малко след като председателят на Конгреса на САЩ Майк Джонсън обяви плана си да одобри американската помощ за Киев.

Според съобщения в американските медии Джонсън предлага да раздели законопроекта за финансиране на сигурността на Украйна, Израел и Тайван на четири различни законопроекта. Според събеседници на авторитетното издание The Hill планът е четирите законопроекта да бъдат подложени на един процедурен регламент, който да позволява внасянето на поправки.

Четвъртият законопроект, свързан с националната сигурност, според един от депутатите в Камарата на представителите, ще включва блокиране на социалната мрежа TikTok и разпоредба, позволяваща на САЩ да използват конфискувани руски активи, за да помогнат на Украйна.

Снимка: iStock

През февруари Сенатът на САЩ одобри пакет от помощи за Украйна, Израел и Тайван на стойност 95 млрд. долара (60 млрд. долара от които са предназначени за Украйна).

Поддръжниците на Доналд Тръмп в Конгреса и назначеният от тях говорител Джонсън обаче отказаха да подкрепят този закон и поискаха отпускането на пари за Украйна да бъде обвързано с миграцията през мексиканската граница или с лицензирането на износа на втечнен природен газ. Неотдавна те поставиха ново условие - част от помощта да бъде превърната в заем.

„Това е срамно“: Какво каза Зеленски за спора в Конгреса?

Украйна не е получавала редовна помощ от САЩ от декември миналата година. През март Пентагонът изпрати на ВСУ сравнително малък пакет на стойност 300 млн. долара (той беше формиран от икономии от предишни договори), но както американски, така и украински официални лица твърдят, че той не е достатъчен.

На фона на неспособността на Конгреса да предостави навременна помощ, въоръжените сили на Украйна изпитват остър недостиг на боеприпаси. Междувременно руските сили в Източна Украйна продължават настъплението си - и почти всеки ден постигат сравнително малки, но значителни успехи.

"Казвам ви открито - без тази помощ нямаме никакъв шанс да спечелим", заяви Зеленски за американския пакет от помощи в интервю за PBS.

„Трябва да си много по-силен от врага си. Ето за какво говоря. Че днешните артилерийски снаряди са един на 10. Можем ли да издържим така? Не. При тази статистика така или иначе те ще ни отблъскват всеки ден. Ако искаме да защитим сто процента от това, което днес е под наш контрол, трябва да преминем от едно към сравними числа. От десет на десет."

Снимка: Reuters

Зеленски също така остро разкритикува политическите спорове в Конгреса относно разпределянето на американската помощ, които той свърза с предстоящите президентски избори в САЩ.

В отговор на въпрос на журналист от PBS относно намерението на Джонсън да раздели разпределението на помощта за Украйна и Израел, украинският президент заяви: „това показва, че тогава това не е въпрос на сигурност“.

"Това е чисто политически въпрос. И честно казано, това е позор за света. И просто срам за демокрацията, за всички онези, които говорят за демокрация. Ако Конгресът вземе и раздели тази помощ, след всичко, което се случи, на израелска и украинска, това просто говори, че това е предизборен въпрос в САЩ. Това означава, че на никого не му пука колко хора умират в Украйна всеки ден. Те се интересуват от това какъв е техният рейтинг - ето какво казва това. Те просто забравят, че мъртвите хора нямат рейтинг“, каза Зеленски.