В Украйна влиза в сила нов закон за намаляване на възрастта за военна мобилизация. На военна служба от днес ще подлежат младежите от 25-годишна възраст, а не от 27, както беше досега.

Президентът Володимир Зеленски преди часове подписа новият законопроект. Това се случва в момент, в който въоръжените сили страдат от недостиг на хора, за да се противопоставят на руската инвазия.

Законопроектът беше гласуван преди година от депутатите и досега се чакаше да бъде обнародван от президента. Очаква се наредбата ще влезе в сила от утре.

След това украинското правителство трябва в срок до 6 месеца да приведе в съответствие различни нормативни текстове в страната с новите изисквания на възрастта за мобилизация.

Обсъжда се допълнителна мобилизация на още 400 хиляди души.

Други предложенията, засягащи мобилизацията, които бяха внесени от правителството в края на миналата година включват по-високи глоби за избягване на наборните комисии, както и конфискации на имущество, замразяване на банкови сметки и анулиране на паспортите на годни за военна служба украинци, които са напуснали страната.

Междувременно Русия съобщи, че са подписани нови 100 хиляди договора за военна служба. В края на март Путин подписа ежегодния пролетен указ за призоваване на около 150 000 наборници в руската армия.

Наборниците се призовават всяка година на 1 април да служат 12 месеца. Подобна повиквателна се издава и всяка есен. Министерството на отбраната по-рано даде уверение, че те няма да бъдат изпратени на фронта в Украйна, предаде ДПА.