И тази седмица се очаква концентрацията на полените на дърветата да е висока, а на семейство Житни - висока или умерена в различните части на България. Това сочи прогнозата за алергизиращите растения, която е съвместен проект на bTV и Националния център по заразни и паразитни болести. 

С повишението на температурите се повишава и концентрацията на полени във въздуха. При дървесните ще е висока, при с.Житни в различните райони на България ще е умерена и висока.

ЦЪФТЕЖ НА СЕМ. БОРОВИ

Продължава цъфтежа на черен бъз, конски кестен и особено на сем. Борови - смърч, бял и черен бор.

ЦЪФТЕЖ НА ЖИВОВЛЯК

При плевелните ще цъфтят видове от сем. Лападови и живовляк.

ЦЪФТЕЖ НА ТОПОЛА

Започва разнасянето на семената на тополите - т.нар. "пухчета". Те не алергизират, само гъделичкат хората и ги карат да кихат. Обикновено това дразнене от тополите съвпада с цъфтежа на сем. Житни, които наистина алергизират и хората лесно обвиняват за дискомфорта си тополите, които са безобидни.

Какви са симптомите при поленовите алергии?

Първите симптоми на сезонната алергия към полени са от страна на дихателните пътища. Това каза за bTV Новините д-р Симеон Узунов, алерголог в Александровска болница.

„Началото е свързано с бистри секрети, запушване на носа, сърбежи и кихане. Засягат се и очите - зачервяват се, има сълзене, сърбежи. Дори е възможно да се наблюдава оток. При хора с астма е възможен задух, кашлица, стягане и свирене в гърдите“, обясни д-р Узунов.

Специалистите съветват при подобни симптоми да се потърси консултация с лекар.