По време на среща с държавният глава на Беларус - Александър Лукашенко, президентът на Русия, Владимир Путин, коментира интензивните военни удари на Москва по украинската енергийна инфраструктура. Путин каза, че страната му е била „принудена да отговори“.

Изявлението му идва ден след като руската армия с интензивен обстрел унищожи най-голямата топлоелектрическа централа в района на Киев. Така остави най-малко 200 хиляди души без електричество. 

Снимка: bTV

„За съжаление, наблюдавахме серия от удари по наши енергийни обекти и бяхме принудени да отговорим. Искам да подчертая, че по хуманитарни причини не сме нанасяли никакви удари през зимата, защото не искахме да оставим без ток социални институции, болници и други подобни. Но след поредица от атаки срещу нас трябваше да реагираме“, каза руският президент.

Путин обаче не спомена, че Русия извърши серия от масирани въздушни удари в последните дни на 2023 г. и само в периода 29 декември - 3 януари изстреля повече от 300 ракети и 200 дрона.

Само в сутрешните часове на 1 януари Украйна беше подложена на най-мащабната атака с дронове досега - 98.

Щетите върху енергийната система на страната през зимата на 2023 г. пък се оценяваха на повече от 1 млрд. долара. Тогава Украйна преживя и няколко пълни срива на системата и създаде „пунктове на несъкрушимостта“ - места, където украинците без електроснабдяване можеха да заредят телефоните си и да поседят на топло. 

В тях има питейна вода, кътове за детски игри, легла, както и малки аптечки.