Руският президент Владимир Путин определи атаката над руския самолет Су-24 като "нож в гърба от съучастници на терористи". Той заяви, че Москва ще анализира всичко, което се е случило с нейния самолет в Сирия.

"Това трагично събитие ще има сериозни последици за руско-турските отношения. Винаги сме се отнасяли към Турция не просто като към близък съсед, а като приятелска страна. Не знам кому беше нужно това, което стана днес, във всеки случай не на нас...", каза Путин по време на срещата си с краля на Йордания - Абдула II.

"Вместо незабавно да се свържат с нас, доколкото ни е известно, турската страна се е обърнала към своите партньори в НАТО, за да обсъди въпроса, сякаш ние сме свалили техен самолет, а не те - наш", каза още руският президент.

Сваленият в Сирия руски самолет Су-24 е изпълнявал конкретна задача по борба с терористичната групировка "Ислямска държава", като е нанасял превантивни удари по терористите, твърди Путин.

"Те са провеждали операция срещу ИДИЛ в северна Латакия - това е планинска област, където са съсредоточени бойците, основно от Руската федерация", смята руският президент.

По думите му самолетът е изпълнявал точна задача по превантивни удари по терористите, които във всеки момент могат да се върнат в Русия. "Това, разбира се, са хора, към които трябва да се отнасяме като към международни терористи", каза още Путин.

Руският самолет Су-24 беше свален във вторник сутринта "на 1 км от границата, а е паднал на 4 км", каза още Путин.

По-рано днес сирийски бунтовници показаха видео с – по техните твърдения – руски пилот от сваления днес на сирийско-турската граница самолет Су-24.

Руският външен министър Сергей Лавров отмени планираното за 25 ноември свое посещение в Турция, информира Ройтерс.

В Сочи Лавров посъветва руснаците да не посещават Турция и заяви, че заплахата от тероризма там не е по-малка от тази в Египет, където бомбена атака свали руски пътнически самолет миналия месец.

Междувременно стана ясно, че заместник-председателят на руската Държавна дума Николай Левичев е отправил предложение към Федералната въздушнотранспортна агенция да бъде преустановен въздушният транспорт между Москва и Анкара заради сваления руски самолет. Депутатът твърди, че отношенията между ИДИЛ и Турция са притеснителни.

"При условия, в които отношенията между властите в Турция към терористичната групировка "Ислямска държава" не могат да бъдат наречени негативни, съществува висок риск от проникване на терористи в турски летища. Подобни ситуации биха повишили нивото на опасността за руските граждани", обоснова предложението си Левичев.

Други двама руски депутати - Валерий Рашкин и Сергей Обухов,пък предложиха за обсъждане от Думата да бъдат скъсани дипломатическите отношения между Москва и Анкара.

Според тях "агресията на Турция за пореден път потвърждава безграничната подкрепа на Република Турция към международния тероризъм, и по-конкретно към забранената в Русия организация "Ислямска държава".

Според Рашкин и Обухов Турция трябва да понесе отговорност за постъпките си пред Съвета за сигурност на ООН, както и да бъде призната за "държава помощник" на тероризма. Всякакви връзки между Анкара и ИДИЛ, както и други терористични организации трябва да бъдат прекъснати, смятат още руските народни представители.

  • Отвориха черната кутия на сваления руски Су-24 (ВИДЕО)
  • Путин: Нямаме проблеми с турците, а с властта в Анкара
  • Откриха черната кутия на сваления руски военен самолет
  • Ердоган: Анкара ще намери алтернативни на Русия доставчици на петрол и газ
  • Посланик Гьокче: Санкциите на Русия няма да поставят Турция на колене
  • САЩ възпират Турция от военно участие в Сирия
  • НАТО обсъжда отношенията си с Русия на среща в Брюксел
  • Путин повтори: Турция свали самолета ни заради петрола на ИДИЛ
  • И наши превозвачи пострадаха от търговската война на Русия и Турция
  • Русия вече не иска турски плодове и зеленчуци