Пентагонът е готов да осъществи военните опции за Сирия, ако президентът Барак Обама реши да прибегне до който и да било от тях, заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл пред репортери по време на визита в Малайзия.

По думите му Обама е поискал от Пентагона да подготви варианти за всички случаи. "Ние го направихме и сме готови да осъществим всеки вариант, ако той реши да приложи този
вариант", каза Хейгъл, цитиран от Ройтерс.

Той отказа да уточни какви действия биха предприели САЩ. По думите му администрацията все още преценява дали да използва военна сила в Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака. Преценяват се много фактори, като разузнавателна оценка за атаката в Сирия, юридически въпроси и проблемът с международната подкрепа за евентуален военен отговор.

През последните 24 часа Обама е провел разговор с британския премиер Дейвид Камерън, а Джон Кери е сондирал позиции с няколко свои колеги от Европа и Близкия Изток. Решение за евентуални бойни дествия срещу Сирия ще бъдат взети само ако се потъврди категорично, че химическото оръжие е използвано от правителствената армия.

Междувременно стана ясно, че разузнаването на САЩ засега не може да направи еднозначен извод за това, използвано ли е било химическо оръжие в Сирия в сряда. Това се казва в писмено изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом. Въпреки това отговорността за случилото се властите в САЩ са склонни да възлагат на правителството на Сирия.

Държавният секретар Джон Кери е разговарял и със сирийския външен министър за предполагаемата химическа атака, за която се съобщава, че е отнела живота на стотици цивилни. Кери е обсъдил атаката срещу контролирани от бунтовниците райони край Дамаск с Уалид Муалем „за да изясни, че ако е както те твърдят, сирийският режим няма какво да крие, той трябва да позволи незабавен и безпрепятствен достъп до мястото вместо да продължи да атакува засегнатия район, да блокира достъпа и да унищожава доказателства”.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия