Първи случай на инфекция, причинена от западнонилския вирус, е регистриран в Гърция за тази година. За това съобщи Националната организация за обществено здраве в страната.

Според службата, цитирана от в. „Катимерини“, заразяването вероятно се е случило в района на град Лариса в централните части на Гърция.

При пациента са регистрирани леки симптоми на енцефалит, които са започнали в края на юни. Той вече е излекуван и изписан от болницата, уточнява БТА. 

Западнонилската треска е сезонно заболяване, предавано чрез ухапване от заразен комар, което може да засегне централната нервна система.

Повечето хора, заразени с вируса, или не развиват симптоми, или имат само леки такива – като например треска и леко главоболие. Те отшумяват от само себе си.

Въпреки това, макар и рядко има хора, които развиват по-тежки симптоми (силно главоболие, дезориентация или внезапна слабост), застрашаващи живота им. При тях се засяга главния и гръбначния мозък.

Припомняме, че по данни на Националната организация за обществено здраве жертви на вируса в Гърция през лятото на 2019 г. са над 15 души, а броят на заразените през същата година е достигнал 158 души.