Когато има преяждане с власт, се стига до още по-голяма концентрация на власт – или иначе казано, количеството власт е право пропорционално на корупцията. Това каза в предаването „120 минути“ бившият председател на „Да, България“ и бивш съпредседател на ДБ Христо Иванов за конфликта между Пеевски и Доган от последните дни.

„Развръзката, която наблюдаваме в ДПС е кодирана. Чудовищното дете на пленената държава – Делян Пеевски, се опита да вземе кормилото, да поеме контрола, да изяде всичко и в момента виждаме някакви опити той да бъде спрян“, поясни той.

Христо Иванов посочи още в контекста на случващото се с Делян Пеевски, че „властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно“. Според него стожерите на прехода „започнаха да се боят, че нещата са отишли твърде далече“.

„Тук големият въпрос е как ние – гражданите, да използваме този момента, за да върнем часовника назад, да спрем процеса на завладяване на държавата и на разгръщането на корупцията във властта, за да обърнем тенденцията“, каза още той.

Бившият депутат от редиците на ДБ коментира случващото се в ДПС като разрив между Делян Пеевски и Ахмед Доган, който „трудно може да се върне назад“. Според него „днешното изявление на Пеевски, който очевидно не е бил приет от Доган и е трябвало да се обърне писмено към него, издава паника и безсилие“.    

„Това, което се случи на Росенец преди четири години, се е запечатало у мен като спомен. Тогава двете групи – протестиращите и тези, които защитаваха сградата на Доган, сякаш бяха целенасочено насъсквани да стигнат до сблъсък. Тези две групи в един момент се оказаха на плажа и заедно запяха химна, така че надежда има. Тя е в обикновените граждани, които искат да си върнат свободата“, посочи той, връщайки се към събитията от лятото на 2022 г.

Христо Иванов е категоричен, че без значение от произхода, вярата и езика си, българските демократи имат една обща цел – защита на демокрацията в България.

„Извън спекулациите около втория и третия мандат, тук ключовият въпрос е времето. Пеевски имаше нужда от време, за да укрепи позициите си в ДПС, защото той не получи цялата партия, като си го представяше. Той обяви, че ще бъде единствен председател след оттеглянето на Карадайъ, но след това се оказа, че е станал само съпредседател, нещо което се е опитал да скрие всячески“, обясни той.

Според него Пеевски е имал нужда от изпълнителната власт, чрез която да презареди своето влияние върху съдебната власт, в регулаторите и в службите за сигурност, както и да упражнява все по-силен икономически натиск върху медиите.

„Пеевски заедно с Борислав Сарафов са си поставили за цел да бъде съборена съдебната реформа, да имаме безконтролен главен прокурор за седем години и да могат да инсталират нов председател на Върховния административен съд“, каза още Христо Иванов.

Той изрази надежда, че членовете на Конституционния съд, който, по думите му, е съд по име, но в голяма степен по съдържание е част от политическата система, ще разберат, че е много по-разумно ефектите от конституционната съдебна реформа да бъдат регулирани от законодателството, което ще я продължи. 

Ако има шанс да бъде формирано „анти-Пеевски“ правителство, то ние сме длъжни пред нашите избиратели да го направим, заяви още бившият председател на „Да, България“.

„Ако ГЕРБ са готови да се освободят от влиянието на Пеевски, това ще проличи по готовността им да се върнем към разговора за тези реформи. Това е тестът, няма друг. Ако има такава готовност, тя трябва да бъде използвана и този парламент трябва да даде време”, каза още Иванов.

Според него ролята на техническото правителство е да изпълни минимални задачи и да даде време на парламента да свърши определен обем работа, особено що се отнася до споменатите реформи, и да завърши присъединяването на България към еврозоната.

Вижте във видеото какво още каза Христо Иванов за разпада на ротационното правителство и възможностите България да има редовен кабинет в рамките на 50-ото НС.