Бойко Борисов, като политик, разбира токсичността на Пеевски, знае, че той реално има един-единствен глас - своя собствен - и носи тежко отрицателна легитимност. Сам се вкара в този тупик, оголи до максимална степен зависимостта си от Пеевски и сега не знае какво да прави. Надява се да ни принуди да споделим с него отговорността за апетитите на Пеевски, но трябва да разбере ясно, че това няма как да стане. Сам е със своя „приятел“.

Снимка: БГНЕС

Това заяви в интервю пред Георги Лозанов от „Дойче веле“ председателят на „Да, България“ в оставка Христо Иванов.

Иванов подаде оставка като партиен лидер заради лошия изборен резултат на ПП-ДБ. След негово искане днес парламентът прекрати предсрочно пълномощията му като народен представител от ПГ на ПП-ДБ.

Какво се случва в Народното събрание в момента?

„Борисов за момента търгува с различни задкулисни фактори, сваля цената на техните претенции и едновременно качва градуса на публичната драма, че не може да бъде избран председател на НС, за да тества обществените реакции на сценария за още едни избори през есента. Разбира се, преговорите с дамското трио са само за отвличане на вниманието - реалните процеси се случват във все същата църква на зависимостите и корупцията, там ще се решат нещата. Сигурен съм, че Пеевски му предлага схеми за пазаруване на депутати през всякакви корупционни сводници. Борисов е притиснат от желанието на Пеевски да се настани във властта и да започне да преяжда с нея официално, нахално и безпределно. Същевременно той знае, че това ще коства неимоверно много на ГЕРБ“, отбелязва Христо Иванов.

Алтернативата е или кабинет на споделената отвратителност, или избори, на които на Борисов може да му се наложи да признае огромната си грешка, че разпадна предишното управление, и да се чуди как да търси път обратно към някакво негово възстановяване. Сам се вкара в този тупик, оголи до максимална степен зависимостта си от Пеевски и сега не знае какво да прави. Надява се да ни принуди да споделим с него отговорността за апетитите на Пеевски, но трябва да разбере ясно, че това няма как да стане. Сам е със своя „приятел“, допълни Иванов.

Снимка: БГНЕС

По думите на Христо Иванов Делян Пеевски е политически фактор единствено доколкото може да направлява купуването на гласове. 

„За да го прави, му трябва огромен корупционен ресурс, осигурен от просъществуването на империята, наследена от ДС. Бойко Борисов, като политик, разбира токсичността на Пеевски, знае, че той реално има един-единствен глас - своя собствен, и носи тежко отрицателна легитимност. Но личните му зависимости от Пеевски и неговите метастази в правосъдието и службите винаги се оказват по-силни от политическия разум. Виждаме и сега как Борисов се гърчи в опит да скрие влиянието на Пеевски, защото вижда, че това ще струва скъпо на ГЕРБ. Той вече призна с половин уста, че масивната загуба на 140 000 гласа на тези избори се дължи на срастването с ДПС“, посочи Иванов.

В интервюто пред Георги Лозанов Христо Иванов нарече Делян Пеевски най-токсичния човек в днешната българска история и каза, че и при оставката си сега, и при оставката мси като правосъден министър през 2015 г. възможността обществото да намери формула за трайна политическа стабилизация чрез реформи е била взривена именно от Пеевски.

Снимка: БГНЕС

Иванов коментира своята отговорност и тази на съпартийците си за невъзможността да се справят с корупцията и да формират стабилно правителство, но очерта и други фактори за това.

„Опитвахме всякакви комбинации, само и само да успеем да произведем работещи конфигурации около нашите идеи за институционални реформи, което произведе много колебания и ограничени успехи, като демонтажа на репресивните инструменти от ерата „Цацаров“, както и реформата в конституционната рамка на правосъдието, а без нея решително е невъзможно да бъде реформирана прокуратурата и да имаме реално независим съд“, каза той.

Снимка: БГНЕС

„Срещу този наш курс се изправяха колкото онези, които не искат реформи, толкова и радикални гласове, които спекулираха с разбираемото нетърпение на обществото и вместо нашите сложни обяснения за трудни мнозинства и многостъпкови институционални реформи, казваха просто „оставете ги тези мекушави съглашенци, дайте ни своя вот и ние ще вкараме в затвора конкретно тези и тези“. Никой от тях никога не обясни как точно смята да го постигне и какъв би бил ефектът от подобен политически курс. Силите на тези играчи никога не стигнаха, за да получат парламентарно мнозинство. Оказваха се обаче повече от достатъчно, за да ерозират доверието в онова, което ние опитвахме да правим. И заедно с невероятното упорство на ГЕРБ да се съпротивляват на прилагането на всякаква рационална програма за институционални реформи и да играят (успоредно с Радев) за провалянето на парламент след парламент, това доведе до все по-дълбока политическа безизходица, тежка институционална криза, едновременно истеризиране и изтощаване на обществото“, допълни председателят на „Да, България“ в оставка.