13-ото издание на знаковия за София фестивал A to JazZ донесе незабравима емоция и превърна Южен парк 2 в притегателен център за пълноценно културно преживяване за хора от всички възрасти.

Десетки хиляди жители и гости на столицата се насладиха на мащабна музикална селекция от световноизвестни изпълнители, изгряващи таланти и български музиканти, синтезирана в четири дни.

За втора година фестивалът откри с шоукейс концерти на 12 банди от цял свят, които споделиха своите музикални проекти с публиката и гостуващите делегати, фестивални програматори и букинг агенти от различни фестивали в Европа.

Трите основни фестивални вечери представиха различни стилове от световната джаз сцена. В петък виртуозите Mccoy Tyner Legends поднесоха автентичен американски джаз, в събота огнената Сирил Еме взриви с открояващо присъствие, танцувална енергия и вокално майсторство, а в неделя музикалният експериментатор MonoNeon закри фестивала с космическо звучене.

Музикалното пътешествие допълниха полската бас надежда Kinga Głyk, австрийските джазмени Austrian Syndicate, етно ритмите на YIK-CCN чак от Монголия и някои от най-добрите музиканти в България - изгряващите Postcard, Александър Славчев, Mista Future, Peyotoff, Михаил Йосифов и Новините в джаза и Frantik Zen.

За поредна година фестивалът се излъчва и пред 80 милионна международна публика, благодарение на партньорството с френския телевизионен канал за класическа, джаз и световна музика Mezzo.

Паралелно с фестивалната програма продължи разговорът с международни експерти за културния капацитет и стратегия на града, и ролята на значимите събития за положителна трансформация в културен, икономически и социален аспект.

"A to JazZ е нужен на града ни. За поредна година успяхме да доведем над 30 изпълнители от четири континента и десетки експерти от изключителни фестивали в Европа и САЩ. Тук идват активните градски хора, тук децата правят първите си стъпки към музиката и културата, тук за 4 дни даваме огромна сцена за изява на музиканти, местни бизнеси, творци и смислени  инициативи. Един истински музикален празник на София“, сподели основателят на фестивала Петър Димитров.