Ново терористично нападение беше извършено в руския град Волгоград в нощта срещу 30 декември. Експлозията този път беше в тролейбус, предаде руския сайт livenews.ru.

След първоначалната информация за 10 жертви, а след неколкократни уточнения с противоречива информация Министерството на здравеопазването накрая потвърди, че жертвите на днешния атентат са 14, а пострадалите – 41, от които 27 са в болнични заведения, предаде ИТАР-ТАСС. Дванайсет души са загинали на място.

В различни болници на града са останали 27 ранени при терористичното нападение. Сред ранените има бременна жена и дете на една година. Трима от ранените са с опасност за живота, съобщи прессекретарят на руския министър на здравеопазването Олег Салагай.

Състоянието на 27-те пострадали при терористичните актове вчера и днес във Волгоград варира между средно и крайно тежко, съобщи пресцентърът на руското министерство на здравеопазването.

В клиничната болница №7 има трима пациенти – едно дете е в крайно тежко състояние, а състоянието на други двама юноши е удовлетворително. В Клинична болница №12 има един пострадал в средно тежко състояние. В градската клинична болница №25 са постъпили 16 човека, 8 от които са в тежко състояние, 7 – в средно тежко и един – в крайно тежко състояние. Във военната болница има 6 пострадали, от които единият е в крайно тежко състояние.

Снимка: БГНЕС

По първоначални данни в тролея се е взривил атентатор-самоубиец. Според източници от Националния антитерористичен комитет на Русия, има предположение, че бомбата е била заложена във вътрешната част на превозното средство.

Експлозията стана в пиков час на улица Качинцев в Дзержинския район на Волгоград. От едната страна на улицата се намира пазар, а от другата - универсален магазин.

Мощната експлозия е счупила стъклата на сградите наоколо. Детонацията е чута на километри.

Преди по-малко от 24 часа при самоубийстввен атентат на жп гарата в града загинаха вече 17 души.

„В момента на мястото на експлозията работят специалисти по взривна техника. Да се говори за типа взривно устройство, за неговата мощност и по какъв начин е било задействано все още е рано. Това ще стане когато специалистите приключат своята работа и следователите анализират резултатите”, коментира говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин.

По първоначални данни експлозивът е бил с 4 килограма тротилов еквивалент. Това е повече от два пъти по-малко от вчерашния атентат, но заради затвореното пространство броят на жертвите е почти същият.

На мястото на новия инцидент вече се намират служители на оперативните структури. Губернаторът на областта Волгоград и министърът на здравеопаването на Русия Вероника Скворцова също са на мястото.

Според източник от правоохранителните органи взривът е бил с голяма мощност. От тролейбуса е останал само металният скелет. Ранени са около 20 души, включително и 8-месечно бебе. Около мястото на взрива лежат телата на загиналите.

Руските следователи не изключват възможността да има връзка между двата терористичните акта, които се случиха във Волгоград в рамките на денонощие, предаде РИА Новости. От следствието заявяват, че към настоящия момент се разглеждат всички възможни версии.

Междувременно беше съобщено, че психолози ще оказват помощ на роднините на загиналите при експлозията.

За да се подобри сигурността в ударения от два атентата за по-малко от денонощие Волгоград градските власти упълномощиха казашки отряди да патрулират по улиците.

Съветът за национална сигурност проведе извънредно заседание, за да обсъди ситуацията след двете терористични нападения. Президентът Владимир Путин нареди да му се докладва всекидневно за мерките срещу тероризма и повишаването на сигурността. В цялата страна са приведени в готовност спасителни екипи от лекари, които да реагират при евентуални нови атентати.

Градът е обхванат от паника, разказа в ефира на bTV Таня Лобачова, която е от Волгоград, но в момента се намира в България. „Всички са много тревожни, приятелите ми стоят вкъщи, не ходят никъде”, обясни тя.

След смъртоносната експлозия тази сутрин гражданите масово са слезли от колите на градския транспорт и са продължили пътя си пеша от страх от нови взривове. Властите обаче отхвърлиха информацията, която се разпространява в социалните мрежи, че в градския транспорт на Волгоград ще има нови експлозии.
Според граждани във взривения автобус е имало много студенти, които са отивали на лекции.

Снимка: LifeNews.ru

Страх преди Сочи

Опитите за атентати в Русия ще зачестят и ще траят до края на олимпиадата в Сочи, коментират руски политолози. Така противниците на руската власт искат да поставят под въпрос провеждането на олимпиадата.

Разстоянието между Волгоград и Сочи е около 600 километра, което за руските мащаби е нищожно. Севернокавказкият бунтовнически лидер Доку Умаров заяви още през лятото, че анулира мораториума върху терористичните акции на руска територия.

Експерти наричат атентата на гарата във Волгоград „провал в дейността на тайните служби". Специалистите предлагат различни мерки за противодействие: подобряване на агентурната работа, борба срещу миграцията, излязла от контрол, специално наблюдение на жените, приели наскоро исляма, дори връщане на ветераните на активна служба.

Практиката сочи, че терористичните групировки имат в цяла Русия миниотряди от по 5-6 души, които вече действат самостоятелно, без да са в ничие подчинение. Има и самотни терористи, независими от когото и да било, изтъкват специалисти.