Оставката на правителството, водено от премиера Виктор Понта, не потуши напрежението в румънската столица. Около 30 хиляди души се събраха на пореден протест в центъра на Букурещ снощи, за да поискат разпускане на парламента и предсрочни избори.

Понта подаде оставка поради много причини, това са натрупвания през последните години – започнали още през 2012 г., когато той инициира импийчмънт на Траян Бъсеску. Вчера оставка подаде и вътрешният министър, както и кметът на Сектор Четвърти – там където се намира изгорелият нощен клуб.

Протестът снощи в Румъния беше изключително мирен.

Повече от 30 хиляди души изпълниха централните улици на Букурещ, като голяма част от протестиращите се насочи към сградата на парламента.

Част от протестиращите прескочиха оградата и влязоха зад загражденията. Не се стигна до сблъсъци с полицията, а хората бяха учтиво помолени от полицаите да напуснат заграденото място.

Вчера беше почетена и паметта на двама герои – фотограф и барабанист, които се опитаха да вадят хора от изгорелия клуб.

Няколко десетки хиляди румънци отговориха на подадената от Виктор Понта и неговия кабинет оставка с викове: "Не на корупцията!" и: "Искаме нови политици и ново начало за ново начало за страната".

Пред сградата, емблема на мегаломанските стремежи на комунистическия лидер Николае Чаушеску, се развяха и румънски знамена с изрязани в центъра дупки - символ на събитията, довели до свалянето на Чаушеску от власт и екзекуцията му през зимата на 1989 година.

Протестът премина спокойно и продължи до раните часове на днешния ден.

Виктор Понта се превърна в единственият в историята на Румъния действащ премиер, към който бяха повдигнати обвинения в корупция и участие в измамни схеми. След трагедията президентът Клаус Йоханес заяви, че е време за кардинални промени в Румъния и призова Понта да подаде своята оставка.

Тепърва той трябва да назначи нов министър-председател след това парламентът трябва да гласува ново правителство. Той ще има два опита за това, ако не се стигне до избиране на ново правителство, страната отива към нови избори.