Киър Стармър беше официално назначен за министър-председател от крал Чарлз III в Бъкингамския дворец. Това стана след убедителната победа на вчерашните парламентарни избори, съобщи Ройтерс.

След излизането си от Бъкингамския дворец новият британски премиер Киър Стармър се отправи със съпругата си към „Даунинг стрийт“ 10, където направи обръщение към нацията.

Стармър каза, че четирите нации на Обединеното кралство „отново стоят заедно, изправени пред предизвикателствата на един несигурен свят, както в миналото“.

Той подчерта също така, че неговото правителство се е ангажирало със „спокойно и търпеливо възстановяване“.

„С уважение и смирение ви каня всички да се присъедините към това правителство, което ще служи на нацията и ще направи всичко възможно да я обнови“, заяви той от „Даунинг стрийт“ 10.

„Нашата работа е спешна и я започваме днес“, допълни 61-годишният Стармър, като завършва речта си с благодарности.

Привърженици и партийни активисти се бяха събрали по улицата, за да приветстват новия премиер. Те носеха знамена и плакати, разказва Би Би Си.

В следобедните часове всички досегашни държавни министри от Консервативната партия, които напускат поста си, трябва да върнат на краля печатите си, за да могат да бъдат издадени на кабинета „Стармър“, който очакваме да бъде назначен до края на деня.

Кой е Киър Стармър?

Той е британски политик, юрист и лидер на партия от 2020 г.

Член на Камарата на общините за район Холборн и Сейнт Панкрас от 2015 г.

Преди политическото си поприще работи в прокуратурата като директор на общественото обвинение (Director of Public Prosecutions) и оглавява Кралската прокуратура от 2008 г. до 2013 г.

Избран е за лидер на Лейбъристката партия в началото на 2020 г. след вътрешнопартийни избори, наложили се след като Джереми Корбин се замесва в антисемитски скандал.

Преди години той беше удостоен с рицарско звание за ролята си на ръководене на Кралската прокуратура.

По време на предизборната кампания Стармър предпочиташе да набляга на своите качества и скромни корени, като контраст на Риши Сунак, който е бивш банкер на Goldman Sachs, женен за дъщерята на милиардер.

За него се знае, че обича футбола, като все още практикува този спорт през почивните дни. Фен е на „Арсенал“ и гледа мачовете му на чаша бира в местния пъб.

Той и съпругата му Виктория, която работи в областта на трудовата медицина, имат две деца в тийнейджърска възраст, които се стремят да държат далеч от общественото внимание.