Лейбъристката партия във Великобритания избра своя нов лидер.

Това е бившият ръководител на Кралската прокурорска служба и противник на Брекзит – сър Киър Стармър. Той ще заеме мястото на Джереми Корбин, който е начело на партията от 2015 г.

Стармър надделя в надпреварата за лидерското място над съюзничката на Корбин Ребека Лонг-Бейли и Лиса Нанди.

Той получи 56,2 на сто от гласовете на партийни членове и привърженици.

„За мен е чест и привилегия да бъда избран за лидер на Лейбъристката партия. Това става в уникален момент от живота ни“, заяви Стармър в предварително записано изявление, заради епидемията от коронавирус.

„Под мое ръководство ще работим конструктивно с правителството, няма да сме самоцелна опозиция. Няма да печелим политически точки за партията или да отправяме невъзможни искания. И ще имаме куража да подкрепяме това, което смятаме за правилно“, каза новоизбраният лидер на Лейбъристите.

Стармър посочи още, че партията ще хвърля светлина върху въпроси от критично важно значение и ще сигнализира за допуснати грешки или за колебания на правителството, заради които нещата не се случват толкова бързо, колкото трябва.

Надпреварата за лидерския пост в Лейбъристката партия, започнала след съкрушителното поражение на изборите през декември, когато начело беше Корбин, беше засенчена от разпространението на заразата от коронавиуса.

Предизвикателство за Стармър е да даде нов тласък на основната опозиционна сила, отслабена и разделена в разгара на епидемията, отбелязва Франс прес.