„Оземпик“ или „Уегови“ – и двата медикамента за диабет, и двете се използват за бързо отслабване – носят по-висок риск от рядка форма на слепота, предупреждава ново проучване. В същото време лекари са категорични, че това не трябва да отказва пациентите да ги приемат.

Миналото лято лекари в една от популярните очни клиники в Щатите забелязват необичайно висок брой на пациенти, които страдат от изхемична оптична невропатия – болест, която причинява внезапно и безболезнено ослепяване в едното око. Състоянието се среща сравнително рядко. Според статистиката то се открива при 10 от 100 000 души, но лекарите в клиниката установяват трима такива пациенти в рамките на седмица.

По-интересно е, че и тримата приемат някое от двете лекарства за отслабване.

Болницата провежда проучване, в което разглеждат медицинска документация на свои пациенти за последните шест години. Тогава установяват, че пациентите, които страдат от диабет, имат 4 пъти по-висок риск да се разболеят, ако приемат медикаменти като „Оземпик“ и „Уегови“. Рискът е най-висок в първата година от приема на лекарствата.

Производителят на медикаментите пусна официално изявление, в което посочва, че прочуването е прекалено ограничено, за да се коментират резултатите му.

Според последни проучвания в Съединените щати един на всеки 8 души е приемал „Оземпик“ или друг медикамент от същия тип. Това означава, че повече от 15 милиона души в страната използват лекарството.