„Информацията от Световната здравна организация (СЗО) за фалшиви медикаменти касае лекарствени продукти, които не се разпространяват в Европейския съюз и в България“.

Това коментира в студиото на bTV Новините Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерството на Здравето.

„Няма партиди, които да са попаднали на българския пазар“, допълни той.

„Въведени са много нормативни изисквания по отношение на борбата срещу допускането на фалшиви лекарствени продукти в мрежата. В България функционира верификационна система. На всеки етап може да се направи проверка за автентичност. За всеки продукт има задължение на опаковката да има данни, които се сканират в аптеките“, посочи Кирилов.

 

 

По този начин не се допуска лекарството да се върне обратно в системата на разпространение.

„Оземпик“ е по лекарско предписание. Ако някой види обява в интернет, трябва да знае, че това е незаконно, а рисковете са големи. Не се знае къде е произведен, какво съдържа и как е съхраняван – това крие огромни рискове“, категоричен е директорът на ИАЛ.

„Важно нещо е въвеждането на единно европейско лого през 2015 година. Онлайн търговците, които имат разрешение да търгуват, имат такова лого. То препраща към агенциите, които са издали разрешението. Мястото на лекарствата е в аптеките“, добави Богдан Кирилов.