Двама ухапани и един ранен от акула край остров в Тексас, докато празнували Деня на независимостта на 4 юли.

Двамата пострадали от ухапването са били откарани в регионалния медицински център „Вали“ в Браунсвил, където единият се лекува, а другият е транспортиран със самолет за по-нататъшно лечение.

Трети човек е бил ранен, но не сериозно, докато се е опитвал да помогне на един от ухапаните. Не е ясно как точно са пострадали.

Друг посетител на плажа е казал, че е усетил как акулата се е допряла до него, докато е плувала наоколо.

„Подобни срещи с акули не са често срещано явление в Тексас“, се отбелязва в изявление на Тексаския департамент за паркове и дива природа.

Плажният патрул на Саут Падре Айлънд, пожарната и полицията патрулират по брега и използват дронове, за да следят за акули в района.

Нерейда Базалдуа разказва пред Си Ен Ен, че дъщеря ѝ е била една от ухапаните в четвъртък.

Нерейда разказва, че двете ѝ дъщери са били близо до брега, където водата стигала до коленете им, когато започнали да крещят: „Акула!“

18-годишната ѝ дъщеря Виктория излязла от водата и майка ѝ видяла, че по крака ѝ се стича кръв.

„Акулата се е блъснала в нея, пет-шест от зъбите ѝ одраскаха крака ѝ. Раните не бяха дълбоки“, казва майката на Виктория.

По думите ѝ акулата се е задържала във водата в продължение на 20-30 минути, докато се отдалечи.

„Така и не видяхме акулата, докато не се озова при тях. Водата не беше развълнувана и морето беше спокойно. Тя се появи от нищото“, каза още тя.

Според Международното досие за нападения от акули, водено от Университета на Флорида, от 2012 г. насам в Тексас са регистрирани по-малко от 10 ухапвания от акули. Така щатът се нарежда след Флорида, която води с 259 докладвани ухапвания, Хаваите (76), Южна Каролина (45), Северна Каролина (31) и Калифорния (29).