Президентската администрация в САЩ официално предложи да легализира марихуаната на федерално ниво, като преквалифицира наркотика като по-малко рисков и го премести от списък I в списък III. Преместването в този списък не означава пълна свобода.

Все още веществото ще подлежи на правила и разпоредби, а хората, които го продават без разрешение, могат да бъдат изправени пред федерално наказателно преследване.

„Никой не трябва да влиза в затвора само, защото използва или притежава марихуана. Точка!“, заяви президентът Джо Байдън в специално видеобръщение.

В четвъртък, 15 май, Министерството на правосъдието предприе важна стъпка към промяна на списъка на марихуаната, като официално започна процеса за прекласифициране на наркотика като по-малко рисков и премахването му от категорията, в която се третира като по-опасен от вещества като фентанил и метамфетамин.

Администрацията на Байдън сигнализира, че ще предприеме действия за прекласифициране на наркотика от Списък I - класификация, включваща наркотици като хероина - в по-малко строгия Списък III.

Така за първи път ще признаят медицинските ползи от наркотика на федерално ниво.

Администрацията на САЩ за борба с наркотиците предложи промяната за премахване на марихуаната от федералния списък на опасните наркотици в четвъртък.

Така започва 60-дневен период за коментари, който ще позволи забележки поправки относно предложението за промяна на списъка, преди то да бъде финализирано.

Джо Байдън за първи път нареди на федералните агенции да преразгледат начина, по който се класифицира употребата на марихуана, през октомври 2022 г., седмици преди междинните избори през същата година.