Каква история стои зад събитието на 1 януари 2007 година, когато България официално става част от Европейския съюз? Именно за тази част от историята коментира проф. Петър Стоянович.

„Какво е Европа? Забелязвате ли, че и до днес в нашата представа все още има някакви два свята, към които ние отиваме с различни видове превоз, но винаги пресичаме някаква граница, някаква бариера, т.е. връщаме се пак в нашето. Продължаваме някъде дълбоко в себе си да вярваме, че сме друг вид, което е неправилно. Ние отдавна, поне формално, сме членове на Европейския съюз“, смята проф. Стоянович.

Той обясни и че Европа съдържа различни пластове и разбирания за бъдещето и различно минало, а диалогът не е много правилен. 

„Даже в най-развитите страни на Европейски съюз има редица неизговорени и нерешени проблеми вътре в обществото, с външна политика и с перспективи никой не се е задържал на власт. Всичко е само социална и вътрешна политика, в края на краищата нещата опират до парчето от баницата и когато в традиционно демократични общества като германското например като, холандското продължава да напредва несъгласието с начина, по който това общество върви - това трябва по някакъв начин да алармира големите жени и мъже, които стоят начало на този Съюз. За жалост аз не виждам реализма да е изместил тази дипломатичност или псевдо дипломатично“, коментира Стоянович.

Какво още каза той, вижте във видеото!