Щатът Илинойс разреши употребата на марихуана, а губернаторът помилва хиляди с минали присъди за малки количества канабис, предава AFP.

Законът ще позволи на жители на възраст над 21 години да закупуват законно марихуана и ще отмени хиляди присъди в целия щат.

"Възстановяваме правата на десетки хиляди жители на Илинойс. Ние привеждаме в регулация и безопасност по-рано опасния и незаконен пазар и създаваме нова индустрия, която поставя капитала в основата си", заяви губернаторът на Илинойс Джей Робърт Прицкер.

Прицкер разпореди 11 017 помилвания за хора с присъди за малки количества канабис, първият кръг от планираните за помилване и реабилитиране общо над 700 000 души, пише "Фокус". 

Според изявлението новият закон ще вкара 25 процента от приходите от продажба на канабис в щата, за да помогне на „общностите, засегнати най-силно“ от по-ранното противодействие на марихуаната.

Жителите на Илинойс на възраст 21 и повече години вече ще имат право да притежават законно 30 грама канабис, пет грама концентрат на канабис или 500 милиграма THC - основната активна съставка на канабиса - съдържащи се в продукт, напоен с канабис.

Досега марихуаната била разрешена само за медицински цели в Илинойс.