Съвременната марихуана вече не е „мека” дрога. Тя е генномодифицирана, активното ѝ вещество е между 10 и 50%, а употребата ѝ води до шизофрения.

Това каза днес началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф. Снежана Златева, цитирана от БТА. Тя е сред участниците в кампанията „Православните семейни ценности срещу новите дроги”, която започна в крайморския град.

Златева допълни, че най-много интоксикации се получават при употребилите амфетамини, метаамфетамини и екстази. Това е най-популярната сред младежите дрога, а често води да свръхагресия и развиване на психози, обясни експертът.

По думите ѝ се стига и до свръхвъзбуда на целия организъм, което причинява инсулти и инфаркти.

„През последните 2 години Варна е залята от евтини наркотици, а много от потърпевшите родители споделят, че те се произвеждат в нелегални домашни лаборатории”, допълни Златева.

Тя отчете още, че около 40% от зависимите правят опити за самоубийство. Проблем са и т.нар. дизайнерски дроги, които се синтезират по химичен път и не е ясно съдържанието им, допълни д-р Божидар Чукурланов.

Според него много от тези наркотици се разпространяват чрез интернет, а когато употребилите ги стигнат в болница, лекарите не са наясно как да ги лекуват, макар че се сблъскват с такива случаи ежедневно.