Ново проучване показва, че употребата на марихуана сред тийнейджърите спада на места, където тя е легализирана. Данните са на щатския университет в Монтана и разглежда здравни анкети на американски ученици между 1993 г. и 2017 г., пише Би Би Си.

Въпреки че средната употреба на наркотика из младите се е увеличила в САЩ, в щатите, където тя е легална се забелязва спад с близо 10%. За момента 33 щата позволяват медицинския канабис, а в 10 тя е легална за свободна консумация.

Авторът на труда д-р Марк Андерсън сподели пред „Асошиейтед прес”, че, противно на очакванията, резултатите показват спад в употребата на марихуана сред младежите.

Близо 1,4 млн. души са били включени в проучването. Според доктора за младите хора е по-трудно да си купят марихуана в лицензираните места, тъй като там се изисква пълнолетие - нещо, за което кварталният дилър определено не би попитал. В същото време, легализацията и масовата достъпност нанасят тежък удар по подземния пазар и така достъпът до дрогата се затруднява допълнително.

Учените отбелязват, че намаление на броя употребяващи тийнейджъри се наблюдава само там, където канабисът е позволен за всички, а не само за тези, които го използват като лекарство.

Въпреки успокоителните данни, учените забелязват противоречиви резултати в различните щати - в Колорадо, например, легализацията не е намалила броя на младежите, които пушат трева.