Археолози са открили най-ранното свидетелство за употреба на марихуана - в гробище на 2500 години в западната част на Китай, съобщават Асошиейтед прес и Си Ен Ен, позовавайки се на публикация в сп. Science Advances. 

Канабисът се култивира като насаждение от хилядолетия, но историческите или археологически доказателства, показващи кога хората са започнали да използват растението с най-популярната му днес цел - за  „напушване", са оскъдни, пише БТА. 

Химическите остатъци от марихуана са намерени в ароматизиращи кадилници, които се използват по време на погребални обреди в планинските райони в Западен Китай около 500 г. пр. Хр.,съобщава Ройтерс. 

Доказателствата са намерени върху 10 дървени мангала, съдържащи камъни с марки, които са били открити в осем древни гробници на мястото на некропол в Джирзанкал в планината Памир в китайския район Синцзян.

Снимка: Ройтерс

Находката в Памир - в район в близост до границите на Китай, Пакистан и Таджикистан, се явява най-ранното пряко доказателство за употребата на канабис от хора заради психоактивните му свойства.

Учени от Китай и Германия са анализирали дървени фрагменти и обгорели камъни, намерени в гробището. Резултатите от анализа са показали следи от тетрахидроканабинол (ТНС) - най-мощното психоактивно вещество в растението. За изследването те са използвали газовохроматична спектроскопия.

Авторите на проучването допускат, че канабисът е бил използван по време на погребални церемонии, вероятно като начин за общуване с боговете или мъртвите.

Малко вероятно е обаче марихуаната да е употребявана по същия начин, както днес. По-вероятно е растението да е било изгаряно като тамян в затворено пространство, за да се отделят пари. Специалисти от изследователския екип от института “Макс Планк" обясняват, че канабисът е бил изгарян върху горещи камъни в дървени мангали. 

„Това е единственият начин, по който е можело да се пуши канабис, преди по-късната поява на тръбната технология", обясняват специалистите. 

Според Йимин Янг от Китайската академия на науките и ръководител на изследването, това е доказателство за най-ранната несъмнена употреба на канабиса като психоактивно вещество.

В гробището са намерени десет дървени мангала.