Италианските военноморски сили успяха в ранните часове на последния ден от годината да доведат до добър край морската част от одисеята на около 700 имигранти, натъпкани в товарен кораб, който се носеше из Адриатическо море.

Товарният кораб Blue Sky М с 900 мигранти на борда, включително и от Сирия, който беше изоставен от екипажа си, акостира тази сутрин на италианското пристанище Галиполи, съобщиха представители на италианската брегова охрана.

Съдът, плаващ под молдовски флаг, беше докаран от спасители от военноморските сили и бреговата охрана. Там го очакваха линейки и на борда му веднага се качиха представители на Червения кръст.

По-късно „Ройтерс” съобщи, че четирима имигранти са намерени мъртви на борда на товарния кораб, превозващ по последни данни около 900 имигранти. Първоначално властите съобщаваха за 700 души на плавателния съд.

Труповете на четиримата мигранти бяха откарани в моргата на болница на италианския град Галиполи, където корабът беше докаран по-рано днес от италианските военноморски сили и гранични патрули.

Оцелелите пък бяха настанени в сградите на обществени учреждения, където сега тече процес на тяхната идентификация. Според италианския Червен кръст повечето от имигрантите на борда са сирийци.

Италиански военни моряци бяха принудени да вземат кораба под свой контрол, след като екипажът му избяга, задавайки на съда програмиран курс към италианския бряг. Според официалния представител на бреговата охрана Филипо Марини италианските спасители, „качвайки се на борда, предотвратиха разбиването на неуправляемия кораб”.

Полицията и морските власти сега ще се опитат да разберат как е станало възможно стотиците имигранти да се окажат на борда на товарния кораб. Хипотезата за трафиканти на хора, принудени да изоставят кораба след първоначалното предупреждение, отправено от Гърция, все още няма потвърждение.

Според информация на сайта „Марин трафик” корабът, пътуващ от Турция за хърватското пристанище Риека, във вторник сутринта внезапно изменил курса си и се насочил към Италия. На борда му били забелязани въоръжени хора и оттам бил подаден сигнал за бедствие.

В този момент корабът преминавал покрай малкия остров Отони недалеч от големия гръцки остров Корфу. Натам веднага излетели два хеликоптера и три катера с въоръжени бойци от гръцката брегова охрана, гръцката военноморска фрегата „Наварино” и буксирен кораб.

На борда обаче не било забелязано нищо подозрително. Гръцки медии съобщиха, че фрегатата „Наварино” се свързала с капитана на Blue Sky М, който казал, че „няма никакви проблеми”. Привечер корабът напуснал гръцките териториални води.