Президентът на САЩ Барак Обама направи изявление за Сирия. Съобщението беше направено, след като президентът заседава повече от 2 часа със съветниците си по националната сигурност.

Обама ще направи кратко обръщение към американците за ситуацията в Сирия, но няма да оповести предприемането на военни действия, съобщиха предварително от Белия дом.

"САЩ трябва да удари Сирия. Подготвени сме да го направим, когато преценим", каза президентът на САЩ в словото си. После обаче добави, че ще прецени какво да предприеме срещу Сирия едва след решение на Конгреса. Той обоснова намерението си с постулатите на демокрацията.

Конгресмените, които са представители на гражданите, ще трябва да проведат дебат и после да гласуват и да обявят какво са решили. Няма гаранция обаче, че Обама, който е твърдо убеден, че режимът в Дамаск трябва да бъде наказан за употребата на химическо оръжие, ще се съобрази с решението на Конгреса.

Обама изтъкна, че нападението с химически оръжия в Сирия е най-тежкото през 21-и век. По думите му това е нападение срещу човешкото достойнство и представлява сериозна заплаха за националната сигурност.

След речта на президента председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър заяви, че въпросът за военна намеса в Сирия ще бъде разгледан през седмицата от 9 септември, предаде Ройтерс.

Сирийската армия е готова за потенциални чуждестранни удари срещу страната и държи „пръст на спусъка”, каза премиерът Уаел Халки в коментар, излъчен по държавната телевизия, предаде АФП. „Сирийската армия е напълно готова, пръстът й е на спусъка, готова да посрещне всяка трудност и сценарии, който те искат да реализират”, казва той, прочитайки изявление по телевизията.

Междувременно инспекторите на ООН за химическите оръжия пристигнаха в Холандия, където е централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (OIAC), предаде АФП.

Самолетът им се приземи в 15 ч. по Гринуич (18 ч. бълг. време) на летището на Ротердам. Говорителят на организацията Майкъл Луън обясни, че взетите от Сирия проби ще бъдат разпределени в половин дузина лаборатории по света в страни, които не са политически ангажирани със сирийската криза.

Всяка проба - била тя от почвата, водата или от кръв - ще бъде разделена на две и всяка част, - и изпратена в различна лаборатория, за да бъдат резултатите надеждни, което според Майкъл Луън ще отнеме най-малко две седмици.

Според Вашингтон 1429 души, от които 426 деца са загинали при химическа атака, отговорността, за която САЩ хвърлят на сирийския режим.
 

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия