На 9 юни отново ще избираме – по план нови евродепутати и извънредно – депутати за българския парламент. В следващите седмици до вота в студиото на „Тази сутрин“ посрещаме кандидатите да ни представляват в двете институции – в дебатите по bTV.

370 млн. граждани на Европейския съюз (ЕС) излъчваме 720 души, които да пишат правилата за общия ни живот в ЕС. 17 от тези 720 места в Европейския парламент са за нашите представители.

Защо искат да отидат в Брюксел и как ще направят живота ни тук по-добър – състезанието на идеи и подходи как да бъдат реализирани тези идеи започва с първия предизборен дебат по bTV.

На него поканихме кандидати за европарламента от шестте политически сили, които бяха част от последния ни национален парламент. Поканата приеха всички парламентарно представени партии без ДПС.

Последното проучване на „Маркет ЛИНКС“ за електоралните нагласи показва, че почти 44% от българите имат намерение да  гласуват на 9 юни за членове на Европейски парламент. За сравнение, преди 5 години са гласували под 33% от хората с право на глас.

Снимка: btvnovinite.bg

Ето как биха разпределили местата за България избирателите, които казват, че ще упражнят правото си на глас:

  • Над 26% от гласовете са за листата на ГЕРБ-СДС. Според данните те могат да имат шестима евродепутати.
  • След тях с четирима са ПП-ДБ, които в този момент получават почти 19%.
    Проучването казва, че трима от евродепутатите ще са от „Възраждане“ – това означава почти 12% от гласовете.
  • ДПС могат да имат двама свои представители в новия ЕП с 11% подкрепа от избирателите на този етап.
  • БСП ще има двама евродепутати, или над 8% от гласовете.
  • Без евродепутат ще бъдат от ИТН според данните на изследването.

Разговорът е в три кръга – два, в които обсъждаме големите проблеми пред Европа. В тях въпросите задаваме ние. В трети кръг участниците задават въпроси един на друг по ред, който се определя от предварителен жребий.

В първия предизборен дебат в ефира на bTV един срещу друг застават кандидатите за евродепутати Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС, Радан Кънев от ПП-ДБ, Петър Волгин от „Възраждане“, Румен Гечев от БСП и Димитър Гърдев от „Има такъв народ“ (ИТН).

Андрей Ковачев е завършил биология в университета в Саарланд, Германия. Три мандата е евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП), избран от ГЕРБ. На изборите през юни е втори в листата на ГЕРБ- СДС.

Снимка: btvnovinite.bg

Радан Кънев е завършил право в СУ „Свети Климент Охридски“. От 2019 г. до днес е евродепутат, също от ЕНП, избран с листата на „Демократична България“. На тези избори е пети в листата на ПП-ДБ за ЕП.

Снимка: btvnovinite.bg

Петър Волгин е завършил българска филология в СУ „Свети Климент Охридски“. Дълги години работи като журналист в БНР. Сега е втори е в листата на партия „Възраждане“ за евроизборите.

Снимка: btvnovinite.bg

Румен Гечев е завършил политическа икономика в УНСС. Бил е депутат 9 мандата в Народното събрание от БСП. Сега кандидат на партията за Европейския парламент.

Снимка: btvnovinite.bg

Димитър Гърдев завършил е международни икономически отношения в УНСС, депутат е в 45-ото НС. Сега е трети в листата на „Има такъв народ“ за европейските избори.

Снимка: btvnovinite.bg

Основни тези на кандидатите

Андрей Ковачев: „Резултатите от социологическите проучвания показват, че избирателите имат доверие в това, което сме постигнали. Ние сме постигнали немалко като част от Европейския съюз, използвайки солидарната помощ на ЕС да наваксаме нашето изоставане. Мандатите на ГЕРБ в ЕП и в националния парламент показват, че ние изграждаме България – увеличихме двойно БВП, многократно от 2007 г. се увеличи средната работна заплата. Използваме възможността на ЕС до 2027 г. почти 27 млрд. евро, които са на разположение на България, да получим. Европейското развитие на България е единственият начин да осъществим идеала на нашите възрожденци – да бъде равни с другите европейски народи.“

Снимка: btvnovinite.bg

Радан Кънев: „Основният политически опонент е конкурентът за първото място. Социологията дава една значителна разлика и нашата задача е да убедим българските граждани, че тя може да бъде преодоляна. Но аз виждам в тези проучвания нещо по-важно – демократичната общност в България, представлявана сега от ПП-ДБ, в продължение на пет години имаше един евродепутат в мое лице. А сега ще имаме четири пъти по-голямо доверие, което означава, че и в България, и в Европа сме показали най-важното – това, че България може да бъде силна в обединена Европа, че нашите приоритети отговарят на очакванията на българските граждани.“

Снимка: btvnovinite.bg

Петър Волгин: „Нещата, които стават в България, до голяма степен са резултат от нещата, които стават в Европа – в Европейския парламент и във всички останали европейски институции. Ние се явяваме на избори за ЕП, защото все едно ако не харесваш мнозинството в националния парламент, да не се явяваш на парламентарни избори. Това, че не ми харесва начинът, по който действат европейските институции, не означава, че трябва да абдикираме от тях. Тъкмо обратното – когато нещо не ти харесва, ти не се свираш в кухнята, а правиш всичко възможно, за да го промениш. Убеден съм, че резултатите на „Възраждане“ на изборите ще са още по-добри от това, което показват социологическите проучвания. В ЕП трябва да има партии, не само от България,  които трябва да защитават преди всичко националния интерес, а едва след това, ако остане време и желание, да се грижат за интересите на Вашингтон, Киев, Пекин, Москва и т.н.“

Снимка: btvnovinite.bg

Румен Гечев: „БСП прави всичко възможно за подобряване на икономическото равнище и стандарта на живот в нашия общ дом – Европейския съюз. Ние се гордеем с това, че именно с премиер от БСП подадохме официалната молба за членство в ЕС, при премиер от Социалистическата партия станахме членове на ЕС. Ние подкрепяме всички инициативи и политики на ЕС, които са от полза и на България. Ние се надяваме, че този процентът на доверие към партията ще бъде увеличен, тъй като се оказахме прави – в националния парламент казахме, че санкциите, които се налагат на Русия, ще навредят повече на Европа. Статистиката на Евростат го доказва. Повече от 15 години от БСП настояваме за завършването и разширяването на ядрените проекти в България и спорихме с Европа, която настояваше само за възобновяеми източници. Ние ще опитаме и мисля, че ще убедим българските граждани, че БСП има конкретни идеи и политики, които ще отстоява и ще бъдат полезни, както за нашите европейски партньори, така и за България.“

Снимка: btvnovinite.bg

Димитър Гърдев: „Социологията няма как да измери доверието към ИТН, защото партията не е участвали в избори за Европейски парламент. В нашата партия има едно категорично мнение, че социологията никога не познава, така се случи и в националните парламенти. Абсолютно съм убеден, че в надпреварата за ЕП хората ще видят нови идеи, ще видят нещата, които предлагаме, и това ще промени тази социология от началото на предизборната кампания. Тя от друга страна показва, че европейският избирател е много критичен в момента към това как работи Европейския парламент и какви са неговите приоритети. Ние смятаме, че Европа има бъдеще, но тази Европа трябва да бъде по-ефективна. Здравият разум и ефективността трябва да бъдат водещи в работата на ЕП.“

Позицията на кандидатите за приемането на еврото и как отговаряха на въпросите на опонентите си – гледайте във видеото!