Бриджит Макрон се опита да хване ръката на съпругата на крал Чарлз III - кралица Камила, докато поднасяха цветя пред британския мемориал във Франция при отбелязването на 80-годишнината от десанта в Нормандия, известен като в Деня „Д“ на 6 юни.

Първата дама на Франция и кралицата, облечени в бяло, положиха венците си и се изправиха, за да отдадат почит. В този момент Бриджит Макрон протегна ръка към английската кралица. Тя сякаш леко стисна ръката на Камила, преди тя да се отдръпне и двете да застанат на разстояние и мълчаливо до паметника.

@dailymailroyals Brigitte Macron BREAKS royal protocol! As Queen Camilla and Brigitte Macron laid wreaths at the D-Day memorial in Normandy there was a slightly awkward moment between the pair. Emmanuel Macron's wife attempted to hold the Queen's hand before she quickly retracted the gesture. #queencamilla #royalprotocol #royals #royaltok #brigitte #normandy F. Down - Undoing & 空の

Това се случи след като те се присъединиха към крал Чарлз III, Еманюел Макрон и ветерани на възпоменателната церемония в памет на десетките хиляди загубени животи при боевете на нормандския бряг.

Според кралския протокол обаче ръкуване с английската кралица е допустимо единствено ако тя прояви желание за това първа. Хладната реакция на Камила към френската първа дама създаде „неудобна ситуация“ по време на мемориала, написа британският всекидневник Daily Mail.

Снимка: Getty Images

Припомняме, че и преди е имало подобни нарушения. 

Снимка: Getty Images

През 2017 г. по случай 150 рожден ден на Канада Дейвид Джонсън беше заснет да докосва леко лакътя на кралица Елизабет II по време на събитие в Лондон. 

Тогава той обясни пред английските медии, че докато двамата са слизали по стълбите, той е искал да се увери, че кралицата няма да се спъне по стъпалата. 

„Малко е неудобно това слизане от Канадския дом до площад „Трафалгар“, а и килимът беше малко хлъзгав, така че си помислих, че може би е уместно да наруша протокола, просто за да съм сигурен, че няма да се спъне“, обясни тогава той в своя защита.