Около два месеца след като частично легализира употребата на канабис за развлечение, Германия затяга правилата за канабиса. Парламентът гласува изменение на дългоочаквания закон, за да затегне ограниченията за шофиране.

С новите поправки за шофьорите се въвежда ограничение от 3,5 нанограма на милилитър кръв от активната съставка в канабиса - тетрахидроканабинол (THC). На новите водачи се забранява да шофират под въздействието на канабис.

Поради рисковете от смесването на алкохол и марихуана, на лицата, които са употребили канабис, вече е напълно забранено да шофират под въздействието на алкохол. В Германия ограничението за шофиране след консумация на алкохол е 0,05% съдържание на алкохол в кръвта.

Измененията са приети късно вчера и включват и допълнителни разпоредби за отглеждането на канабис в т.нар. клубове за канабис, за да се предотврати появата на мащабни плантации.  На федералните провинции е предоставена по-голяма свобода на действие при прилагането на закона, например при проверките на клубовете за канабис.

След дългогодишни дебати през февруари Берлин прие нов закон за канабиса, който позволява на пълнолетните германци законно да притежават, купуват или отглеждат марихуана, въпреки че все още се прилагат строги разпоредби и ограничения.

Законът влезе в сила от 1 април и позволи на възрастните да носят със себе си до 25 грама марихуана, а в дома си да съхраняват до 50 грама. Съгласно закона в домашни условия могат да се отглеждат до три растения.

Освен у дома, възрастните могат да се присъединят и към т.нар. клубове за канабис, чиито членове могат да отглеждат наркотика заедно и да си го доставят взаимно от 1 юли.

 

Публичната консумация на марихуана е забранена в близост до деца, училища, детски градини, детски и спортни площадки, както и на други места.

Законът беше прокаран в парламента от лявоцентристкото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц. Опозиционните консерватори от блока ХДС/ХСС обаче продължават да призовават Германия отново да забрани марихуаната в страната.