Растящата инфлация и скокът на цените са основна грижа на правителството в Гърция. Държавата, в опит да подпомогне най-уязвимите, въведе инициатива за по-ниски цени на някои стоки за предстоящия празник.

Какъв е списъкът и как се изпълнява?

Гръцкото правителство води успешна социална политика за подпомагане на семейните бюджети.

Една от мерките които бяха предприети още през 2022 година бе въвеждането т.н. „Домакинска кошница“ – списък от продукти, които са с трайно занижени цени и съдържа по един продукт от 56 категории – от хранителни до битови стоки като е включена и храна за домашните любимци. В инициативата участват почти всички вериги хранителни магазини. 

Този списък е разширен от началото на постите с „Кошница на Великия пост“, тоест списък с продукти, които са свързани с храненето по време на пост и ще се прилага до 4 май, Велика събота. В него влизат варива, ориз, изделия от тесто, два вида морски продукти и халва.

За предстоящите великденски празници „Домакинската кошница“ отново е обогатена с категории стоки, които традиционно се търсят по това време на годината. От тази седмица е въведена „Кошница на кръстника“, в чийто списък влизат детски играчки, и свещи за Великден, защото според традицията тук кръстниците подаряват на своите кръщелници.

Снимка: iStock

В действие влезе и „Великденска кошница“, която гарантира присъствие в магазинната мрежа на намалени козунак, агнешко месо, ярешко месо и шоколадови продукти, свързани с празника.

Снимка: iStock

Така въпреки поскъпването на месото в навечерието на празника, има магазини, в които агнешко и ярешко се предлагат на цена от 10 евро, на фона на цена от 14 евро за същото на местата, където няма намаление.

Списъците със занижени категории стоки се правят от Министерството на развитието, откъдето заявиха, че тяхна основна грижа, както и на правителството е чрез инициативата да се постигне облекчаване на натиска на растящите цени върху семейните бюджети.