„Частната болница и националната детска болница са два отделни казуса. Мисля си, че ако частната болница беше внесла документите с друго име, не „Мама и аз“, нямаше да има такъв проблем при издаването на разрешително за построяването ѝ.“

Това каза в предаването „Тази сутрин“ на bTV д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

На 30 април служебният кабинет разреши изграждането на частно лечебно заведение „Мама и аз“, а по-късно служебният премиер нареди да се отмени това решение. Причината – опасенията, че частната болница ще погълне всички здравни специалисти, които са нужни за създаването на национална детска болница.

„Има ли нужда от една болница отговор дават пациентите като търсят дадена болница или не. Защо се строят болници, където има много, отговор дължи законодателят – такъв е законът, такива са правилата“, коментира председателят на БЛС.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него пътят към създаване на национална детска болница не е през това да се забраняват други лечебни заведения и медицинските специалисти да стават „крепостни на държавата“.

„Пътят е Министерството на здравеопазването да предложи национално приоритетно финансиране, за да има добри заплати за сестрите, добри заплати за лекарите и съм сигурен, че ще се намерят специалисти“, смята д-р Маджаров.

Снимка: bTV

Според него по същия начин трябва да се реши и проблемът с липсата на лечебни заведения и специалисти в 1/3 от територията на България.

„Режимът за разкриване на нова болница не е регистрационен, а разрешителен. Няма обаче инструмент държавата да прецени дали да разреши – ако някой инвеститор отговаря на всички изисквания, трябва да получи разрешение“, каза още председателят на БЛС.