Меркурий отново е ретрограден – този път в Овен. Ако усещате повече хаос и изнервеност през последните три седмици, отговорността може да поеме именно тази планета.

Меркурий отговаря за търговията, транспорта, пътуванията и комуникацията. Според астролозите той контролира всичко, с което се занимаваме в ежедневието си - социални медии, имейли, текстови съобщения и всякакви други видове обмен и договори. Обикновено Меркурий гарантира, че всичко върви по план. Но няколко пъти в годината планетата е ретроградна и се отклонява от ритъма си.

Настоящият период на ретрограден Меркурий започна на 1 април, добрата новина е, че ще приключи съвсем скоро – на 25 април.

Планетата завършва пълна обиколка около Слънцето само за 88 дни. Ретроградното движение на планетите го има, когато звездните тела започнат да забавят скоростта си и сякаш се движат назад. При Меркурий това се проявява 3-4 пъти в годината и тези периоди продължават около 24 дни. Ретроградният Меркурий е астрологичен феномен, който създава оптичната илюзия, че планетата се движи в обратна посока. Това се дължи на разликите в разстоянията и скоростите на Земята и Меркурий. 

И когато тази планета преминава през визуално изкривяване, ние също се изкривяваме.

Снимка: iStock

Космически бутон за пауза

Ретроградното движение на Меркурий служи като космически бутон за пауза, който ни подтиква да забавим темпото си, да размишляваме и да се свържем отново с вътрешните си истини. Докато популярната култура често описва ретроградния Меркурий като време на хаос и неразбирателство, истинската му същност се крие във възможността за интроспекция и растеж.

Основното послание по време на ретроградност е да забавим темпото и да дадем почивка на ума си.

В знака на Овена: Избягвайте импулсивни реакции и необмислени думи

Настоящият ретрограден Меркурий преминава в знака на Овен – първия в зодиака, който е пламенен и енергичен. Неговият подход към живота е „скочи, преди да помислиш“. Овенът е известен със своята импулсивна, реактивна природа. В добър ден Меркурий в Овен е дързък, смел и страстен, не се страхува да изрази себе си. Но в лош ден Меркурий в Овен може да създаде проблеми – изпраща съобщения с потенциал за грешки, изповядва големи чувства, без да обмисля последствията и иска да покаже себе си, дори да няма необходимата подготовка.

При ретрограден Меркурий тези негативни аспекти се засилват – характерни за периода са импулсивните реакции и изказването на необмислени думи. Това може да катализира и масивни сривове. А в комуникацията да доведе и до пълни изблици на гняв. И тъй като Овенът се смята за „бебето на зодиака“ – като първи знак, в крайна сметка всички се по време на ретрограден Меркурий всички се чувстваме малко незрели.

Въпреки че ретроградният Меркурий може да бъде истинско главоболие, все пак с повече обмисляне и осъзнатост неудобните ситуации могат да бъдат избегнати.

Проверявайте съобщенията си, отделяйте повече време за придвижване

Експертите съветват да не забравяме да проверяваме съобщенията си за неудобни правописни грешки, както и че са адресирани до правилните получатели.

Необходимо е и да отделяме повече допълнително време дори за ежедневните си маршрути. Въпреки че закъсненията ще бъдат неизбежни.

„Архивирайте най-важните си файлове, направете им допълнителни копия заради възможни технологични сривове и проверявайте три пъти дребния шрифт в договорите, който подписвате. И блокирайте бившия си“, коментират още експерти пред специализирани астрологични издания.

Останете спокойни, без прибързани заключения и драматични обвинения

В този конкретен ретрограден Меркурий най-важният урок и най-голямото предизвикателство е да останем спокойни. Съветите още са да избягваме да правим прибързани заключения, да отправяме драматични обвинения и да изгаряме цели мостове при дребни недоразумения. Ще излезем по-успешни от периода, ако забавим темпото си и дълго стоим във всяко важно решение.

Меркурий в Овен ни кани още да отпразнуваме най-автентичното си Аз без извинения, така че смело можем да изразяваме своите желания и нужди и желания. Може обаче да отнеме няколко опита, преди наистина да бъдем разбрани.

Следващите периоди на ретрограден Меркурий тази година ще бъдат от 5 до 17 август и от 25 ноември до 15 декември.