"Предстоят позитивни промени за българската музика", убеден е Васо Гюров от "Ревю" и аз му повярвах, защото той е един от хората, които са се заели с осъществяването на тези промени. Големият план е да се промени "средата на българската музика", а начинът е чрез разширяване на концертната мрежа, създаването на онлайн платформа за българска музика и разработването на партньорства извън границите на България, които да осигурят възможност музиката на нашите хора най-накрая да се чуе навън.

Това, с прости думи, е план за създаване на мотивация у родните музиканти да правят повече нова музика, която да представят на живо по-често и на различни места. За да може един ден концерти, като предстоящия в събота – 9 февруари, концерт на "Ревю" и "Абсолютно начинаещи", да бъдат събития, които феновете очакват с нетърпение цял месец (примерно), а не събития, които феновете очакват от 20 години.

Столичният клуб MAZE е домакин на концерта на двете банди, които с музиката си, дългия си стаж и верните си фенове са си заслужили култовия статут... (ако това определение все още не е изхабило всичките си най-положителни качества след дългогодишна неправилна употреба).

Константин Гюров (л) и Симеон Воев на концерта на "Абсолютно начинаещи" на 31 януари 2013 в Soundslike Club Снимка: Ивайло Златков

Наричат "Абсолютно начинаещи" "групата на малките братя", защото в нея свирят Константин Гюров и Мони Воев – братята съответно на Васо и покойния Димитър Воев, който през есента на 2012, 20 години след смъртта си, изиграва основна роля в събирането на "начинаещите“. „Братята“ привличат Георги Тонев и Милен Козов и свирят в рамките на фестивала "Улица "Нов живот“, посветен на 20-годишнината от смъртта на Димитър Воев (събитието, което събра десетки БГ банди и изпълнители, сред които и КЛАС). Следва самостоятелен концерт в края на януари 2013-а, а сега и ново участие с "Ревю". На концерта на 9 февруари групата ще представи нови песни, които е успяла да създаде само за няколко месеца, и които впечатляват още със заглавията си – "Простете, аз съм прост“ и "I Am Not an Idiot”.

"Ревю" също ще представят нови парчета в събота в MAZE. Васо Гюров разкри, че това ще се превърне в практика за бандата и на всеки свой концерт музикантите ще радват феновете си с нова музика. "Бяхме малко занемарили новите неща, покрай един филм, който направихме миналата година, но сега ги почваме“, обещава Васо Гюров, който покрай този "един филм“ стана и режисьор. Музикантът предпочита да нарича "Волни до гроб" експеримент, а не филм, и се надява и в бъдеще да може отново да "експериментира“. Идеята за лентата, както много хубави неща, се ражда случайно, когато музикантите поемат към Семково да снимат клип. Проектът се разраства, създателите му го представят на няколко концерта в страната, а в момента очакват и отговори от международни фестивали, на които са изпратили "експеримента“ си.

Създаването на такива продукти, според Васо, също е свързано с промяната на средата на българската музика, към която той се стреми със създаването и участието си в новосформираната Българска музикална асоциация. "Когато има повече възможности за поява на всякакви групи, когато хората се занимават повече с правенето на музика, тези неща се случват по-лесно“, смята Гюров.

Та, за промените беше думата. "Платформата за българска музика се надяваме до есента да е готова. В момента сме в процес на събирането на репертоара, което е трудоемко начинание. От тази гледна точка сроковете не могат да са много точни, но есента е реалистично промяната да започне да се случва с пълна сила“, смята Васо Гюров.

За останалите аспекти на промяната ще ви информираме, но и вие ще ги усетите, защото когато нещо се случва, то се усеща, особено ако го очакваш отдавна и си настроен да го посрещнеш с ентусиазъм.

Концертът на "Ревю" и "Абсолютно начинаещи" е на 9 февруари от 22ч. в клуб MAZE в София (бившия "Бар на края на Вселената" на ул. Христо Белчев 1). Входът е 8 лева.