Основното предизвикателство пред Европейския съюз в оставащите дни до европейските избори през юни е дали ще удържи на мощната дезинформационна кампания от трети страни. Какви действа пропагандата и каква е връзката й с крайната десница в Европа?

27-те държави-членки ще гласуват за Европейски парламент между 6 и 9 юни, тоест почти едновремено. А това безспорно много улеснява пропагандата и дезинформацията от трети страни, която атакува 27-те паралелно.

От август миналата година до края на март на настоящата прокремълската мрежа „Допелгенгер“ (в превод – двойник) разпространява фалшиви информации, стигнали дори само в 2 държави – Германия и Франция, до цели 38 милиона потребители.

Ето така работи ефикасно пропагандата върху предизборната кампания в Европа. 

Пропагандната машина успява да направи фалшиви двойници на правителствени сайтове, както и на сайтовете на най-четените френски ежедневници: „Монд“, „Фигаро“ и „Паризиен“. Паралелно в Германия жертва стават сайтовете на „Дер Шпигел“ и „Билд“.

През пролетта разузнавателните служби на Чехия и Полша обявиха, че разбиват руска пропагандна мрежа около сайта Voice of Europe.

През март европейската преса масово информира за „гъбарник“ от прокремълски сайтове и у нас. Те масово внушават заблудата, че НАТО и България се готвят за война, шокирани бяха европейските издания.

Пробойни обаче има и вътре в европейските институции. Най-често с тях се свързват рускоговорящи асистенти на евродепутати от групата на крайната десница „Идентичност и демокрация“.

„Русия има цялостния капацитет да проучва конфиденциална информация, която се намира само между стените на европейските институции с гриф „секретно“ или просто конфиденциална информация. Или европейските депутати имат възможността да прокарват тази информация и тази информация да достига до режима там, или служители на европейската служба за вътрешни връзки може да има подобно участие“, казва Петър Танев, сътрудник на фондациите „Свободна Русия“ и „За демократично развитие“.

Днес най-радикалната част от европейската десница приемат друг подход на действие.

„Те напълно изоставиха речите против ЕС. Няма вече тези като Брекзит или Фрекзит, или пък призиви да се излиза от Съюза. Сега наратив е: оставаме в Европа и ще променим Съюза отвътре“, казва журналистът Агат Шерки.

Решаващ глас в радикалната група „Идентичност и демокрация“ има историческата лидерка на крайната десница във Франция - Марин льо Пен.

Френският вестник „Монд“ написа, че е тя не желае да приеме в редиците на европейското си семейство представители на българската партия „Възраждане“.

„Прекалено прокремълски са“, твърди Марин льо Пен.

Всички прогнози са категорични: крайната десница в Европа е във възход.

„Да си част от парламентарна група позволява достъп от редица финансови средства, възможност за ползване на зали, на разположение са преводачи, асистенти. Имаш право на средства, за да каниш посетителите, да организираш събития, да се видим“, казва още журналистът Агат Шерки.

А в Париж френският министър по европейските въпроси беше категоричен: „Франция е наводнена от руска пропаганда и дезинформация“. Целта не е случайна – Олимпийските игри започват именно Париж на 26 юли.

Един от последните шокиращи примери във Франция е от пролетта. По време на недоволството на земеделците, мащабна кампания атакува социалните мрежи с впечатляващи кадри на насилие. Тези кадри са истински. но са снимани при съвсем различни обстоятелства, преди цели 12 години.