„Естествено, че има риск, aко ние не излезем и не кажем, че удостоверяването на машините трябва да приключи до конкретна дата. Риск винаги ще има. За разлика от местните избори тук имаме и изпращане на машини в чужбина.“ Това каза Ангел Петров, бивш главен секретар на Министерството на електронното управление. Той бе освободен от длъжност, защото нямал качествата да я извършва.

Петров заяви, че обжалва и на първа инстанция всичко е в негова полза.

„Ръководил съм удостоверяването в рамките на 3 избори и смятам, че познавам добре материята“, добави той.

Петров каза още, че за първи път липсват таблицата с отразените становища и бележки.

„Ние не знаем какво е становището на Централната избирателна комисия върху тези 20 работни дни. Това, на което се акцентира в сегашната методика, е че срокът за удостоверяване е 20 дни и започва от момента, в който се получат тези технически устройства за машинно гласуване. Но забележете, не както пише в Изборния кодекс от получаването на техническите устройства, а пише от получаването на техническите устройства подготвени така, както ще се използват в изборите. Това е Абсолютно невъзможно. Няма как, защото за да ги получите във вида, в който пише - конфигурирани настроени и параметризирани - това означава, че вие трябва да имате одобрената от ЦИК бюлетина от машинно гласуване, което се случва накрая“, добави Петров

Той отново повтори, че има риск да бъдат удостоверени машини.

„Това се повтаряше многократно през последните няколко месеца. Аз го виждам като текст и в новата актуализирана методика, която е утвърдена без обсъждане със заинтересованите страни, включително ние не знаем", каза Петров.  

Преди празничните дни от ЦИК също казаха, че има проблем.

Не може да се спази срокът от 20 работни дни за трите институции, който е единственият в работни дни в Изборния кодекс. Сега предстоят много празнични почивни дни и ако трите институции не работят в тези дни, трудно ще се спази срокът. Трудно е да се спазят всички срокове в Изборния кодекс, тъй като ние обявихме обществена поръчка за изборите за Европейски парламент на 15 март. Прекратихме я заради изборите 2 в 1. В деня на излизане на указа обявихме новата обществена поръчка. Има срокове, които са по Закона за обществените поръчки, които не могат да бъдат намалени“, уточни Росица Матева.“, предупреди зам.-председателят на ЦИК.

Снимка: bTV

Според изборния експерт Даниел Стефанов има положителен фактор - удостоверението е започнало малко по-рано.

„Централната избирателна комисия разбра, че не може да поставя в такава сложно ситуация Министерство на електронното управление и двете агенции, които участват в удостоверението – в този срок. Ние знаем, че тези 20 дни са проблем, защото никога не могат да бъдат спазени. Въпросът е защо никой досега при отварянето на кодекса не промени този срок, защото това създава сериозен проблем. Това беше част от проблема на предишните избори, когато се получи разминаването между министерството и ЦИК, защото практически и двете институции се страхуваха да си сложат реален краен срок“, обясни Стефанов.