На тези местни избори имахме скандал около машинното гласуване. След решение на ЦИК в последния момент на първия тур вотът беше само на хартия. След решение на Върховния административен съд (ВАС) – на втория тур бяха включени и машините.

На балотажа отново имаше блокирали устройства и такива, които не издават разписки. От фирмата, осигуряваща машините – „Сиела Норма“, обявиха, че от ЦИК са поръчали неподходящ вид хартия.

От щаба на кандидата за кмет на София Ваня Григорова, издигната от местна коалиция „БСП за България", пък обявиха вчера, че ще оспорват резултатите от вота в София заради начина на удостоверяване на машините.

Темата коментира в предаването „Тази сутрин“ на bTV проф. Иван Тодоров, акционер в „Сиела Норма“.

„Толкова подробно и щателно удостоверяване не съм виждал. Предишните удостоверявания бяха направени по същия начин“, обяви Тодоров.

Проблемът според него е в поръчаната от ЦИК хартия и във факта, че това ръководство на комисията непрекъснато е забавяло сроковете по подготовка на машинното гласуване. „Това го правят всеки път и това се прави умишлено“, смята представителят на „Сиела Норма“.

И според Тодоров става въпрос за активно мероприятие срещу гласуването с машини.

Гледайте целия разговор във видеото!