17-годишният сирийски младеж Али, който беше нападнат от двама души край центъра за настаняване на бежанци в столичния квартал „Военна рампа”, е пристигнал вчера от Пъстрогор заедно със семейството си. Това разказаха родителите на пострадалия пред bTV.

Тъй като носели със себе си много чанти, родителите отишли в лагера, за да се настанят, а Али останал на спирката с багажа. Тогава, според разказа на момчето, предаден от родителите му, то било нападнато от двама мъже – единият бил висок около 180 см, а другият бил по-дребен.

Али първоначално тръгнал да бяга, но се спънал и тогава бил наръган с нож. Настанен е в „Пирогов”, откъдето съобщиха, че няма опасност за живота му. „Острието се е плъзнало по ребрата. Има леко кръвонасядане на лявата скула”, обясни д-р Росен Дребов. По думите му, младежът ще остане в болницата, докато не му бъдат свалени конците. „Не знаем къде ще отиде и кога ще го изгубим това дете”, обясни лекарят.

„Остана навън да пази чантите. Не видяхме нищо”, коментира Сафа Мохамед Зе Хамам, майка на Али. Ударите първоначално са с юмруци. Момчето побягва, но се спъва и пада на земята. Тогава е нанесен и ударът с нож.

„Като се върнахме, детето ми тичаше, плачеше и казваше, че го боли”. Семейството на Али пристигнало от Харманли в София снощи. Хората твърдят, че са напълно сигурни, че става въпрос за нападение, тъй като не познават никого в града и няма повод за вражда. Те обаче не твърдят и че нападателите са българи, тъй като никой от тях не проговорил.

Хасан Али Джасем, чичо на Али, добавя, че неизвестният просто се затичал към Али и го ударил. „Имало е сбиване вчера, в резултат на което той е получил порезна рана, още не може да установим дали при падане, дали при някакъв удар с нещо, но при всички положения не се касае за опит да бъде отнет живота на това дете”, категоричен беше Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи.

Двамата нападатели се издирват. В общежитието във Военна рампа бежанците са спокойни, има и засилено присъствие на полиция и жандармерия. Имигрантите обаче са притеснени от инцидентите през последните дни.

Четвърти ден нападателят на 20-годишната студентка е в неизвестност. Вътрешният министър пък призова да не се допуска разрастване на ксенофобската вълна.

Йовчев заяви, че ако се допусне разрастването на ксенофобска вълна, то „това ще доведе до отваряне на такава рана в обществото, която ще зарасне много трудно”.

Пепи Джуренов, комендант на лагера във „Военна рампа”, заяви, че положението е спокойно и има малко притеснение между бежанците. По думите му това е разбираемо и няма нужда от засилване на мерките за сигурност.

Извършителите на нападението все още не са установени и полицията продължава работата по случая, информира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в ефира на bTV във вторник сутринта.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас