Продължава разследването на снощния инцидент край бежанския център във „Военна рампа", при който беше пребит 17-годишен младеж от сирийски произход, търсещ закрила в България.

Инцидентът е станал около 21:00 часа. Младежът, излязъл да си купи храна, след като пристигнал в лагера на 4 ноември, е бил нападнат от двама души, които го ритали и удряли с юмруци, информира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в ефира на предаването „Тази сутрин” по bTV.

Младежът е настанен в „Пирогов” без опасност за живота, но с порезна рана. Не е ясно как е получена тя, допълни Светлозар Лазаров. От „Пирогов” информираха, че раната обработена и не е сериозна.

„Острието се е плъзнало по ребрата. Има леко кръвонасядане на лявата скула”, обясни д-р Росен Дребов. По думите му, младежът ще остане в болницата, докато не му бъдат свалени конците. „Не знаем къде ще отиде и кога ще го изгубим това дете”, обясни лекарят.

„Трудно ми е да си представя как 17-годишно момче с майка, която е прекарала инфаркт и се грижи за малко дете, ще тръгне да провокира," коментира Лазаров. По думите му, извършителите още не са установени.

По повод издирването на нападателя на 20-годишната Виктория Христова – алжирецът Салахедин бин Аладин на 20 години. Вчера полицията разпространи снимката му. До момента за него се знае, че е влязъл в страната преди няколко месеца, не е получил статут на бежанец. Бежанците, настанени във "Военна рампа" изразиха съпричастие към жертвата - Виктория - и се разграничиха от нападателя.

От "Пирогов" информираха, че състоянието на момичето е добро и тя вероятно ще бъде изписана до края на седмицата.

„Търсим всички, за които има данни че са извършили престъпление. Надяваме се на оперативен шанс”, коментира Светлозар Лазаров.

Той отхвърли твърденията в някои медийни публикации, че Христо Бисеров се е оттеглил след разговор с него. „В случая има два факта – срещал съм се Михаил Миков и с Христо Бисеров. Несериозно е някой да коментира с мен намеренията си в политиката. Коментирахме Закона за МВР. Нормално е да се допитваме”, обясни Светлозар Лазаров.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас