Стрелочникът от почернената гара Хитрино проговори пред bTV
Той вижда с очите си всичко и оцелява по чудо
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 3
    0
Ирфан Хасан - стрелочник на гара Хитрино

За първи път стрелочникът от гара Хитрино в специално интервю пред bTV. Ирфан Хасан е мъжът, чиито очи са видели адския взрив на цистерни, който погуби 7 души през декември 2016 година.

Разказът му за драматичните минути на експлозията опровергава версията на собственика на композицията, обявена вчера, че не скоростта, а повредена жп стрелка е причина за трагедията.

Ирфан вижда с очите си всичко. Оцелява по чудо. Разказва, че влакът летял с много висока скорост, а машинистите първоначално не разбрали за катастрофата.

„Влакът бучеше, нямаше тракане на колелетата, нямаше нищо – ще кажеш, че някакво земетресение става, вентилаторите се надгонваха как да охладят влака – толкова беше напечено – разказа Ирфан. – Влакът, както хвърчеше, мина по всичките стрелки. Пет вагона и пет машини прелетяха“.

„Цялото село гори, слизат машинистите и викат на дежурния: „Защо ни спря. Нямаше намерение изобщо да спре, ако не беше се скъсал... Ще изпотрепе пътническия влак насреща“, разказа Ирфан Хасан.

Той е отговорен за стрелките на коловозите във фаталната сутрин. Убеден е, че не съоръжението е причината.

„Стрелката си е заключена, стрелката не съм я обръщал цяла нощ и не се обръща. Обръща само при особени случаи или за гариране, но не и за приемане на влак“, каза той.

По думите му няма как сама да се е обърнала, защото „тя пета стрелка е сигурно най-здравата стрелка, няма проблеми“, коментира той.

Хитрино

По транзитния коловоз през селото се преминава с 60 км/ч, а влакът се е движел с 87. „Той направо идваше да ни убива, друго няма какво да ти кажа“, посочи Ирфан.

Експертиза, поръчана и платена от транспортната фирма-собственик на композицията сочи, че дерайлирането се дължи на незаключена стрелка. Взривът пък станал заради повторно пускане на електричеството по контактната мрежа.

Хитрино

„Единият от хората там, които са на гарата, е казал, че изпуска газ и въпреки всичко е пуснато електричеството отново? Не мога да ви кажа“, заяви Станко Станков, управител на „Булмаркет“.

Нова версия за ХитриноНезаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията, обявиха собствениците на „Булмаркет“ – фирмата чиято влакова композиция дерайлира в шуменското градче в края на 2016 г.

Решението за повторно пускане на електричеството вероятно е взето от диспечера.

Според прокуратурата експертизите на "Булмаркет" не могат да служат за промяна в изводите на обвинението и са категорични, че виновна е високата скорост.

По темата работиха Красимир Кънчев и Петър Нанев.

  • 3
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре