Служебният социален министър Ивайло Иванов ще настоява всички пенсии да бъдат актуализирани с 11% от 1 юли. Това съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Снимка: МТСП

„На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ)) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%, както е прието от Народното събрание. Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо някой да ме съветва“, гласи позиция на Иванов. Преди да стане социален министър, той беше управител на НОИ.

В края на миналата седмица се появи информация, че НОИ ще предложи ръстът на пенсиите да е с 10%, а не с 11% заради по-ниска инфлация от планираната. Предложението се съдържа в проект на решение на надзора на НОИ.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по т. нар. Швейцарско правило с процент, равен на сбора от 50 на 100 от ръста на инфлацията и 50 на 100 от ръста на средния осигурителен доход.

Снимка: iStock

В Бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула ръстът от 1 юли 2024 година на пенсиите трябва да бъде с 11%.

За целта в Бюджета бяха предвидени над 1,1 млрд. лв. Изчисленията са правени при допускане за нарастване на средния осигурителен доход за миналата година от 12,9% и средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени от 9,1%.

Снимка: iStock

От Националния осигурителен институт обаче посочват, че вече са ясни отчетените параметри, които са по-ниски от прогнозните и за двата показателя и са съответно 11,3% и 8,6%. Така по формулата на Швейцарското правило пенсиите трябва да се повишат с 10%, което ще струва със 100 млн. лева по-малко от предварително заложените.

Бившият социален министър Асен Василев от „Продължаваме промяната“ обяви през уикенда, че служебният кабинет се готви да открадне по 8 лв. от всеки пенсионер с по-ниския процент актуализация на парите на възрастните. Той обяви, че ще поиска извънредно заседание на парламента  по този въпрос.

Снимка: btvnovinite.bg

Василев беше против отпускането на добавки за най-бедните пансионери за Великден с мотива, че няма достатъчно резерв в бюджета на НОИ за такова плащане. Тогава той предупреди, че при плащане на добавки е застрашено увеличението на пенсиите с 11% от юли.

„След нашето изявление вчера, в което се обявихме против кражбата на 100 млн. лева от българските пенсионери, видяхме една доста истерична реакция от страна на ГЕРБ-СДС –  наредиха на министъра на социалната политика да внесе решение за връщане на увеличение на пенсиите от 11%“, обявиха днес от ПП.

Надзорният съвет на НОИ заседава утре – 14 май, когато ще вземе решение за процента, с които ще се актуализират парите на най-възрастните.