Софийският градски съд не прие гражданския иск на държавата за близо 630 млн. лева срещу Васил Божков и останалите подсъдими по т. нар. „хазартно дело“, съобщи БТА.

Мотивът е, че така ще бъде по-трудно разглеждането му в наказателната част. Според юрисконсулта на Министерството на финансите всеки участник в групата е знаел, че върши престъпление, а действията им били съгласувани.

Адвокат Георги Гатев, защитник на Божков, заяви, че при изчислението на сумата е допусната грешка, защото част от нея е сметната два пъти. Подобно мнение изразиха и други адвокати.

Божков е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. 

Той е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси. 

На съд са предадени 10 души. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от комисията по хазарта. Сред тях има и двама бивши председатели, както и съпругата на бизнесмена, посочи прокурорът по делото Ангел Кънев. 

По делото бе разпитван и бившият финансов министър Владислав Горанов.

Братята Цветомир и Боян Найденови, собственици на хазартна компания, който подадоха сигнала срещу Божков, не се явиха в съдебната зала. Адвокатът им поиска да бъдат конституирани като граждански ищци. По време на делото стана известно, че е починал баща им Стефан Найденов.

Адвокатът на Божков - Георги Гатев, поиска делото да се гледа по съкратена процедура.

Според друг защитник по делото - Илиан Василев, има допуснати нарушения в обвинителния акт, които нарушават правото на защита. Затова той поиска обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата. Проблеми в обвинителния акт видя и още един защитник - Константин Симеонов.

Съдът не се съгласи с искането обвинителният акт да бъде върнат. Няма да бъдат разпитвани всички близо 300 свидетели.

Без уважение беше оставено искането на Божков да пътува в чужбина, тъй като има опасност да се укрие.