Огромен горски пожар в Калифорния застрашително бързо настъпва към ранчото на покойния крал на поп музиката Майкъл Джексън.

Имението „Невърленд“ е част от цялостния култ към музикалната легенда и е описвано като едно от най-щастливите места на планетата.

Горският пожар е обхванал над 52 кв. км и предизвика евакуации на много домове в района. Огънят все още не е овладян, съобщиха от местната пожарна.

Стихията си има и име – „Езерният пожар“, и е само един от общо 21 пожара, които горят в Калифорния в момента.

Районът около ранчото на Майкъл Джексън също е евакуиран.

През следващата седмица за Калифорния е обявен риск от изключително високи температури и пожари. Националната метеорологична служба съобщава, че подобен продължителен и тежък сух сезон не се е случвал по тези места от 20 години насам.

Причините за пожара се разследват.

Снимка: Getty Images

Имението „Невърленд“ се намира в Санта Барбара. От 1988 г. до 2005 г. там живя Майкъл Джексън. Мястото е и негов личен увеселителен парк.

Името на ранчото идва от измислената страна на Питър Пан в пиесата на Джеймс Матю Бари.

Снимка: Getty Images

Огромните градини на „Невърленд“ бяха изпълнени с множество увеселителни влакчета, виенско колело, пиратски кораб и много други забавления.

През 1995 г. Джексън и съпругата му тогава – Лиса Мари Пресли приемат деца от цял свят в ранчото за тридневен Световен детски конгрес – серия от семинари и уъркшопи за проблемите на децата по света.

Снимка: Getty Images

Ранчото „Невърленд“ е и неразривно свързано с обвиненията в сексуален тормоз срещу Майкъл Джексън. През 2003 г. ранчото беше претърсено от полицията по обвинение, че Джексън е малтретирал сексуално малолетно лице. По-късно певецът беше оправдан от всички обвинения.

Снимка: Getty Images

След делото, Майкъл Джексън напуска „Невърленд“ и заявява, че повече не го усеща като свой дом. Повече никога не се връща в ранчото, но е негова собственост докато не умира през 2009 г.