Арести на трима българи трафиканти, прекарали бежанци и нелегални мигнати през границата ни с Турция. За две денонощия те прекараха над сто души, натъпкани в малки бусове. България също започна разследване за смъртта на седемдесетте и един бежанци в камиона на смъртта в Австрия.

В Царево се намират трите буса, които властите конфискуваха и в които са превозвани бежанците. В единия от тях с площ от едва 7 квадратни метра са пътували 41 души, сред които 18 деца. Те са били буквално натъпкани и са стояли прави. Цяло чудо е че са оцелели, защото са пътували от границата с Турция до Царево доста дълго време.

Във този бус в сряда властите хванаха друг трафикант с още 46 нелегално влезли в страната ни имигранти от Турция, които тук са искали да получат статут на бежанци. В третия - е имало 20 души.

Тримата трафиканти са от София, Харманли и Бургас. Двама вече са осъдени по бързата процедура на година и половина условно. МВР проверява дали тези хора са част или имат някаква връзка със скандалния международен канал за трафик на бежанци, предизвикал трагедията с камиона на смъртта в Австрия, в който загинаха 71 души.

„Доколкото видях сега от проучването, което са извършили колегите на тези извършители на престъпления, двама от тях са в условия на условна присъда, надявам се много бързо да вземат ефективно наказание, то е послание към всеки, който е решил да се занимава с такъв тип престъпна дейност”, коментира случая Георги Костов, главен секретар на МВР.

Бежанците са откарани в центъра в Елхово. Според прокуратурата и съда най-обезпокоително е, че трафикантите сами са набирали имигрантите.

„След пристигането им в Истанбул те биват канени от съответните каналджии, като са договаряни условията при които да бъдат транспортирани. Самите каналджии-водачи, за които повече посочват, че не са български произход, са се отнасяли нечовешко с тях, не само с обидни думи, а и нанасяне на удари и по-тежки изстъпления”, каза съдия Мария Москова от Районния съд в Царево. От всеки един човек трафикантите получават между 10 и 15 хиляди евро.

Мярката на третия трафикант ще се гледа утре тук в Царево. Очаква се част от задържаните имигранти, които той е превозвал, да бъдат свидетели на неговата мярка за неотклонение. Всичките имигранти сега са настанени в центъра за разпределение в Елхово.

Друг случай от деня - 39 сирийски граждани са били открити пред хижа между селата Мало и Големо Бучино. Предполага се, че са чакали каналджии, които да ги транспортират по пътя им по-нататък, крайната цел вероятно е била Западна Европа. Групата е от 20 мъже, 14 жени и 5 деца. Само 7 от тях не са има документи, останалите са били в процес на получаване на статут на бежанци. Те бяха настанени в центрове за бежанци у нас. През целия ден полицията издирваше автомобил с благоевградска регистрация. Свидетели твърдят, че той ги е превозил до Големо Бучино.

Българската следа в Австрия

Столицата София днес също се включи в разследването на българската връзка в международния трафик на бежанци и трагичната смърт на 71 души в камиона на смъртта в Австрия.

Съвместен екип - на  австрийски, унгарски и български власти ще разследват шокиращият случая с десетките починали в камион бежанци. А българската специализирана прокуратура вече образува наказателно производство срещу четиримата задържани българи. Те са били на различни нива в йерархията - от шофьори до организатори на канала.

Методи Георгиев, Цветан Цветанов и Касим Салех ще отговарят за организирана престъпна група. Могат да получат до 10 години затвор.

По случая с камиона, превълнат се ковчег за 71 души са арестувани общо петима души, четирима от тях са българи. Всички те са били арестувани за кражби, а един от тях за каналджийство в друга европейска страна.

Жертвите от камиона на смъртта в Австрия са загинали изключително бързо заради липсата на въздух. Това е изводът на австрийските съдебни лекари след аутопсиите.

Информацията по случая, който шокира цяла Европа, беше представена на специална пресконференция на полицията. Според австрийските власти причина за задушаването на хората е фактът, камионът е бил хладилен. Той е бил херметически затворен и въздухът е свършил изключително бързо. Този и други подобни инциденти потресоха световните лидери.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия