„За съжаление не е високо технологична инвестиция, но е добре дошла. Да я одобрим.” Тези думи на премиера Пламен Орешарски са единствения коментар по предложението кабинетът да одобри приоритетния инвестиционен проект за строителство в местността Карадере на изнесеното правителствено заседание във Видин на 19 март.

Стенограмата от заседанието показва, че в това се изразява „обсъждането” на проекта, който предвижда да обхване територия от 247 дка на морския бряг в една от последните останали девствени местности по българското Черноморие.

Никой от министрите не поставя какъвто и да е въпрос по предложението, след което премиерът обявява дневния ред на заседанието за изчерпан.

„Цялостният комплекс „Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт“ предвижда изграждането на жилищен и курортен комплекс със смесено хотелско, ваканционно и жилищно предназначение в Зона за отдих „Бяла-север“ в гр. Бяла. Частта от комплекса, за която се иска издаване на сертификат, представлява инвестиция от 105 млн. лв. за изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. Предвижда се създаването на над 500 преки работни места. Инвестицията ще се осъществи върху имоти с обща площ около 247 дка. Проектът ще се изпълнява в рамките на три години в периода септември 2014 – септември 2017 г.” е краткото представяне на проекта от министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

Преди ден той направи неуспешен опит да обясни защо правителството одобрява като приоритетен проект, който все още не е получил екооценка и има реална възможност да се окаже в разрез с няколко закона. „Кабинетът „Орешарски” подкрепя инвестиционното намерение на „Мадара Юръп” АД, а не самия проект „Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт”, бе обяснението на Стойнев. Той подчерта, че проектът няма никакъв статут, което също бе странно обяснение за позицията на кабинета.

По време на обсъждането икономическият министър подчертава, че предлага на министрите да одобрят Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и „Мадара Юръп“ АД, като оттегля предложението за определяне на междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа за изпълнението на проекта. „Това с друга инициатива ще бъде предложено, така че предлагам тази работна група сега да не я одобряваме”, посочва Стойнев пред Министерския съвет.

След това той представя предложението на Българската агенция за инвестиции за издаване на сертификат за приоритетен инвестиционен проект на „Мадара Юръп“ АД, постъпило в повереното му министерство.

Предишното такова предложение за същия проект е постъпило към средата на миналата година, но е било отхвърлено от министерството заради редица законови несъответствия и противоречия в самия текст на проекта с особено резки негативни заключения за качеството на предложението.

  • Нов играч с нов проект за застрояване на Карадере
  • Инвеститор прави предварителна екооценка за строежа на Карадере
  • Благотворителен концерт в защита на Карадере
  • 250 паунда за преодоляване на закона „Пеевски”
  • Арт акция за зелено бъдеще и срещу бетона на Карадере
  • Реформаторите внесоха сигнал срещу проекта „Карадере"
  • Многоброен контрапротест по морето срещу „зелените нашественици"
  • Природозащитници срещу критериите на властта за инвестиции клас А
  • Протести "за" и "против" застрояването по морето
  • Стойнев не се притеснявал за Карадере