Трите диви плажа на българското Черноморие – „Корал“, „Карадере“ и „Пашадере“, вече са защитена зона по "Натура 2000". Това означава, че в тях не може да се строи. Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет.

Правителството на практика изменя списъците на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Така увеличава площта на зоните "Ропотамо", "Плаж Шкорпиловци" и "Галата"

„Целият Министерски съвет беше в единодействие, че естественото Черноморието не е обикновена стока, която може да се продаде. Това е едно наследство, което трябва да се опази и съхранява към следващите поколения“, коментира министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Кирил Петков определи решението като победа за българската екология, но и за икономиката.

„Докато това е огромна победа за българската екология, това е победа и за българската икономика. Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие. Този тип туризъм е фокусиран към българската красива природа, където хора от цяла Европа могат да се насладят на останали дюни в Европа, да видят запазени видове, които не се срещат никъде другаде“, подчерта министър Петков.

Този месец жители на град Бяла протестираха пред Министерството на околната среда и водите заради разширението на зоните в "Натура 2000".

Протести имаше и срещу застрояването на „Карадере“. Опасенията на хората бяха, че в дивата местност може да се строи.

На брифинга днес министрите обявиха, че филмови компании имат интерес да снимат продукции у нас.

„Ние ще им дадем възможност да си снимат сюжетите върху омайните кътчета, които днес лишихме от застрояване“, заяви министър Личев.

Очаква се Министерството на културата да даде в най-скоро време подробности и за други големи компании в сфера на киноиндустрията, които искат да инвестират у нас.