Докато в София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе протестираха срещу застрояването на черноморското крайбрежие, на морето се проведе многоброен контрапротест - на местни жители, собственици на земи, строителни предприемачи и ловци. Те твърдят, че законовите промените за Черноморието са дирижирани от природозащитници, пречат на региона да се развива и ги лишават от поминък.

Протестите започнаха от най-горещата точка на север - Бяла и стигнаха до най-проблемната - на юг - Царево. Във всяка от морските общини десетки хора излязоха на пътя, за да кажат край на „зелените нашественици", както те наричат еколозите. Според местните хора, природозащитници къмпингуват незаконно по техните земи, като в същото време с исканията си прогонват инвеститорите и пречат на бизнеса и туризма.

Най-общо исканията на протестиращите собственици на земя, организирани от Национална асоциация „Българско Черноморие", са точно противоположни на еколозите. Те настояват да не се забранява строителството на два километра от брега в защитените зони от НАТУРА 2000, или в зона А и зона Б от Черноморското крайбрежие, които са и най-апетитните земи.

Тотьо Тотев е строителен предприемач от Стара Загора. Издига комплекс на 120 декара в Слънчев бряг. Сред апартхотелите в зона Б, на 500 метра от плажа, е инвестирал 50 000 лв. в парк. „Идеята ми е, че в Слънчев бряг не се строи само бетон, а вижте какво се прави още”, посочва предприемачът. Той е сред протестиращите в Слънчев бряг, защото смята, че спирането на строителството по морето, спира икономиката.

„В края на краищата, това е един много привлекателен район, който цял свят иска да ползва. Ами, дайте да им го дадем!” коментира друг инвеститор в Слънчев бряг Георги Димитров. „Ако забранят строителството, ние оставаме без хляб", притеснен е строителният работник от Габрово Милен Димитров.

В Поморие се опасяват, че ще станат второ Царево, защото градът е опасан от защитени зони - общо седем на брой. На протест излязоха и ловци, които блокираха за кратко пътя за Варна. „Появи ли се някаква локвичка, ще я вземат. Колкото повече квадрата си причислят защитени територии, толкова повече пари ще печелят”, смята ловецът от Поморие Яни Годжуков. „Това всичко е частни имоти, собственост с натурални актове на жителите на Поморие. Всичко е забранено тук, нищо не може да се извършва, не само лов”, недоволен е друг ловец от града Божидар Николов.

„Климатът е много хубав, природата е чудесна. Защо след като имам земя, да не мога аз да я използвам, а някой друг да я използва?” пита Паска Пенкова, собственик на земя в село Емона.

В Бяла местните се обявиха „за" инвестиции на Карадере, но в разумни граници. Хората казват, че сега местността е сметище, на което дори няма условия за нормално къмпингуване. „Ние искаме да запазим екологията в Карадере от самите еколози, дето се драскат в София „еколози", посочи местният жител Стефан Суков. „Искаме ниско строителство, екологично строителство, съобразено с НАТУРА 2000”, категорична е съгражданката му Анка Маркова.

Над 100 души протестираха и в Старо Оряхово. Местните хора също искат строителство по Черноморието, с надеждата това да ги спаси от безработицата.

Хората по морето подготвят нови протести и обещават те да са много по-мащабни. Готови са да протестират и в София.

  • Нов играч с нов проект за застрояване на Карадере
  • Инвеститор прави предварителна екооценка за строежа на Карадере
  • Благотворителен концерт в защита на Карадере
  • 250 паунда за преодоляване на закона „Пеевски”
  • Арт акция за зелено бъдеще и срещу бетона на Карадере
  • Реформаторите внесоха сигнал срещу проекта „Карадере"
  • Природозащитници срещу критериите на властта за инвестиции клас А
  • Протести "за" и "против" застрояването по морето
  • Стойнев не се притеснявал за Карадере
  • Без офшорки в приоритетните инвестиционни проекти, предлагат депутати от БСП