Депутати от Коалиция за България предлагат фирми с неясен собственик да не могат да получават сертификат за инвестиция клас „А", „Б", „В" или приоритетни инвестиционни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите.

Измененията в закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, са внесени в деловодството на парламента. Законопроектът е подписан от Георги Кадиев, Георги Анастасов, Страхил Ангелов, Таско Ерменков и Петър Мутафчиев от левицата.

Според вносителите тези промени ще гарантират, че случаи като „Карадере" и „Лафка" няма да се повторят.

Законът за насърчаване на инвестициите предвижда насърчителните мерки, с които се насърчават сертифицираните проекти. Такива са съкратени срокове за административно обслужване, индивидуално административно обслужване, отпускане на средства за изграждане на довеждаща инфраструктура, финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация, включително и на стажанти от висшите училища в страната, заели новите работни места, свързани с инвестициите, облекчен режим (без търг или конкурс) при придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху недвижими имоти - частна държавна и частна общинска собственост.

С измененията се предлага държавата, общините, както и държавните и общински фирми, да не могат да влизат в договорни отношения с офшорни фирми с неясна собственост. Това ще намали съмненията за корупция и задкулисие при обществените поръчки, в допълнение с вече заложените ограничения за участие в приватизация, продажба на имоти и концесии, се посочва в мотивите.

Третата предложена промяна засяга публичните дружества в страната. Законовата възможност публични дружества да бъдат придобивани от фирми с неясен собственик е притеснителна, тъй като създава предпоставки за спекулации и скрита собственост, посочват депутатите от левицата.

Акционерите в публичните дружества по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, са длъжни да оповестяват информация за техните действителни собственици, предвижда законопроектът.

Според вносителите предложенията ще доведат до повече публичност и прозрачност в българската икономика и ще допринесат за ръст на обществено доверие.

Те обаче няма да засегнат друг аспект, предизвикал редица въпроси особено по казуса „Карадере” – готовността на Министерския съвет да обяви за приоритетен проект, преди той да е изпълнил всички законови изисквания.

  • Нов играч с нов проект за застрояване на Карадере
  • Инвеститор прави предварителна екооценка за строежа на Карадере
  • Благотворителен концерт в защита на Карадере
  • 250 паунда за преодоляване на закона „Пеевски”
  • Арт акция за зелено бъдеще и срещу бетона на Карадере
  • Реформаторите внесоха сигнал срещу проекта „Карадере"
  • Многоброен контрапротест по морето срещу „зелените нашественици"
  • Природозащитници срещу критериите на властта за инвестиции клас А
  • Протести "за" и "против" застрояването по морето
  • Стойнев не се притеснявал за Карадере